· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Tien bolle biggetjes keken naar de maan

 Reeks:

 

 Auteur:

 Lindsay Lee Johnson

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Carll Cneut

 ISBN:

 9789058387165

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Joke van Leeuwen (bewerking)

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 Ten Moonstruck Piglets

 AVI:

 

 Thema’s:

 varken, nacht, maan, avontuur, tellen

 Prijs: €

 18,95

 

 

Tien bolle biggetjes
zien de volle maan,
zien haar groot en licht en rond
aan de hemel staan.

Zo start dit nachtelijke avontuur waarin tien varkentjes het huis uit sluipen terwijl mama varken ligt te slapen. Zij rennen in het rond, stampen in de modderpoel, zwaaien aan een tak, duiken in de plas, dansen door de wei, schuddebuiken van geluk en knorren van de pret, enz. Het is een groot feest dat elk varken op zijn eigen manier beleeft. Tot er een grote wolk voor de maan schuift. De nacht wordt zwart en de sfeer slaat om in angst.
Mama varken wordt net op tijd wakker en gaat op zoek naar haar tien kleine biggetjes...

Dit verrassende prentenboek met stevige pagina's voor 'grijpgrage kleine handjes' is een must in elke (kinder)slaapkamer. Want wie droomt er niet van zo'n nachtelijk avontuur?
De gehele uitgave is het resultaat van een bundeling van kwaliteit en perfectie: de magistrale prenten van Cneut, de ritmische, rijmende woorden van Lee Johnson en de gedegen vertaling/bewerking van Van Leeuwen. Dit alles in een herkenbaar en toegankelijk verhaal dat groot en klein inneemt.
Als 'Top of the bill' is er ook nog het verrassende 'Glow-in-the-dark'-principe: de grote gele maan die oplicht in het duister contrasteert fel tegen de nachtzwarte pagina's.
De prenten zijn een lust om te bekijken. De nachtelijke sfeer is imposant weergegeven en wordt versterkt door de donkere tekstpagina's. De tien varkentjes in pyjama zijn als kleine mensjes. Elk varken heeft zijn eigen karakter en dit wordt in het ganse boek consequent doorgetrokken. Terwijl hun gelaatsexpressie haast altijd gelijk is, steekt Cneut alle emotie in lichaamshouding en -beweging. Verbazingwekkend!
De prenten doen je spontaan kijken, ontdekken en tellen. Je gaat op zoek naar vele nevenverhaaltjes en gebeurtenissen en je volgt vaak spontaan 1 varkentje in zijn avontuur. Zoals het ene varkentje dat altijd aan het eten is, of het immer lezende ietwat afwezige varkentje, enz.
De ritmische, licht-poëtische tekst op rijm is vakkundig opgebouwd en prettig om voor te lezen. Van Leeuwen speelt met woorden en klanken. Leuk hierin is de variatie van de adjectieven die telkens de varkens treffend weergeven: zotte biggetjes, stoere biggetjes, drukke biggetjes, kwieke biggetjes, bleke biggetjes, ...

Kortom, een nachtelijk lees- en kijkfeest, goed voor uren dwaalplezier. Een aanrader.

 

Eric Vanthillo                                                                                               
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011