· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Martha

 Reeks:

 Mannetje Koek schrijft een boek

 Auteur:

 Lorraine Francis

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Pieter Gaudesaboos

 ISBN:

 9789020998016

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Siska Goeminne

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 dood, afscheid, vriendschap, herinneringen

 Prijs: €

 9,99

 

 

In 2009 publiceerde Lannoo, nav hun honderdste verjaardag, het boek 'Mannetje Koek schrijft een boek' met daarbij het boekje van Mannetje Koek zelf: 'Het boek van mannetje Koek'.
Nu, 2 jaren later, blijkt dat Mannetje Koek niet stil heeft gezeten en verschijnen er twee nieuwe boekjes van hem: dit en 'De kauwgomballenbel'. En later zullen er blijkbaar nog volgen (o.a. 'Oude Opa Waterman').

Dit boek begint als Martha gestorven is. Haar vrienden treuren terwijl ze haar huis opruimen en leegmaken. Ieder zoekt naar een voorwerp met een speciale herinnering om iets van Martha bij zich te houden. Mannetje Koek neemt haar kookboek waaruit zij ooit de kippennoedelsoep maakte toen hij ziek was. Blokje IJs wil de koelkast waarmee zij hem ooit redde op een warme zomerdag. Opa Waterman, de gieter, wil de toverdoos waaruit zij ooit samen vogeltjes toverden. Sheriff Suikerklont wil het Afrikaanse masker en de Wortelbroertjes de melodica. Met een hoofd vol herinneringen gaan de vrienden uit elkaar. Tot zij merken dat het huis van Martha zo leeg en triest is...

Dit gevoelige stapelverhaal vol herinneringen leest als een trein. Vrolijkheid, gemis en een warme vriendschap gaan hand in hand.
De typische stijl van Gaudesaboos tilt het geheel op naar een hoger plan. Hij doet voorwerpen als een koekje, een blokje ijs, een gieter, een suikerklontje, en nog meer leven en samen dingen beleven.  De speelse naïviteit overschrijdt grenzen van de fantasie.
De duidelijk afgelijnde figuren op een witte achtergrond stoeien met een grote dosis absurditeit.
De prenten zitten vol details en te ontdekken voorwerpen met een duidelijke hang naar retro.
De vormgeving van het gehele boek is mooi en opvallend: uitgesneden als een te groot koekje met een stevige kartonnen kaft presenteert het zich als een tweede exemplaar van een lange reeks.

 

Eric Vanthillo
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011