· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Bajaar

 Reeks:

 

 Auteur:

 Martha Heesen

 Aantal blz.

 124

 Illustrator:

 (omslag) Nanja Toebak

 ISBN:

 9789045112282

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 zussen, armoede

 Prijs: €

 13,95

 

 

Julia woont met haar grootmoeder Momo en haar vijf jongere zusjes op het platteland, buiten het dorp. Ze leven wat apart en de mensen bekijken hen. Op een dag komt er een paard bij hen dat ze Bajaar noemen. Soms verdwijnt het paard en dan fantaseren de zusjes allerlei verhalen errond. Momo is streng voor de kinderen maar toch houden ze van haar. Soms moet Momo naar het dorp of de stad en als ze weerkeert, is ze nooit opgewekt. Over de vader van de meisjes is er nog steeds geen nieuws.

Dit is geen eenvoudig verhaal. Er wordt van de lezer verwacht dat hij/zij een aantal dingen tussen de regels door leest. Dit verhaal speelt zich kort na de Tweede Wereldoorlog af maar dat komt de lezer pas na een hele tijd te weten (of van de achterflap). Het is ook lange tijd onduidelijk hoe oud Julia is. De lezer weet enkel dat alle andere zussen jonger zijn dan Julia. Ze wonen ook niet in hun eigen huis. In de loop van het verhaal wordt duidelijk dat ze op de vlucht zijn gegaan en nu in een ander huis in een andere streek wonen. De kinderen lijken ook een aantal (nare?) herinneringen te verdringen door zich in te leven in een fantasiewereld of op te gaan in verhalen. Het paard Bajaar speelt daarin een belangrijke rol.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Julia, in de ik-vorm. Zij kan weinig ‘kind’ zijn, want ze draagt een grote verantwoordelijkheid over haar jongere zusjes.
Het verhaal heeft een open einde, dat gelukkig wel hoopvol is, hoewel ook hier het drama niet ver weg is voor een aandachtige lezer.
Dit is een minder toegankelijk verhaal van deze auteur dat van de lezer een zekere inspanning vraagt om het verhaal ten volle te begrijpen.

 

Pol Van Damme
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011