· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Lucas en de woorden

 Reeks:

 

 Auteur:

 Carli Biessels

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Wolf Erlbruch

 ISBN:

 9789020998078

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8 (voorlezen +6)

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 leren lezen, fantasie, leesmethode

 Prijs: €

 12,99

 

 

De kleine Lucas heeft moeite met lezen. In het begin zijn de woorden gemakkelijk. Zoals 'boom', 'ik' en 'tor'. Maar daarna wordt het moeilijker. Het woord 'schaap' wil niet gelezen worden. De letters kijken niet terug naar hem. Hoezeer hij het ook wil. Het blijft in zijn hoofd spoken. Zelfs dokter Mastman lijkt voor hem op een schaap. Zo rijpt zijn plan: hij tekent het (schapen)hoofd van dokter Marsman bij het woord 'schaap'. De letters zijn nu niet meer alleen en kunnen makkelijker gelezen worden.
Daarna volgen 'hond' met het (honden)hoofd van oom Willy, 'kever' met het hoofd van de man die de gas komt opmeten, enz. ...
Tot de Minister van Onderwijs op het spoor van zijn werkwijze komt...

Dit kleinood is een heerlijk boekje om voor te lezen voor beginnende lezers. Een troost voor wie er moeite mee heeft, en een plezier voor wie er geen problemen mee heeft.
Biessels schrijft met veel fantasie en fijne humor, waardoor het verhaal de alledaagsheid overstijgt. Ze creëert originele wendingen in het verhaal dat zij netjes opbouwt naar een verrassend einde toe.
De personages van vlees en bloed zijn herkenbaar en beknopt maar voldoende uitgewerkt. Lucas, het hoofdfiguur, wekt je sympathie op. In zijn onschuld gaat hij zijn eigen gang.
Erlbruch illustreert dit alles bescheiden maar juist in sobere zwart-wit-prenten. Hij tekent herkenbare figuren met vlotte pen en weinig lijnen. Vooral de kleine Lucas is er eentje om te koesteren.
Kortom, een bescheiden boekje dat verrast in zijn fijnheid en zijn originaliteit.

 

Eric Vanthillo
november 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 november, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011