· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Lotte Lawaaikind

 Reeks:

 

 Auteur:

 Josien de Graaf

 Aantal blz.

 71

 Illustrator:

 Tineke Lemmens

 ISBN:

 9789461070319

 Uitgever:

 De Witte Uitgeverij

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 anders zijn, fantasie, spelen, school

 Prijs: €

 15,00

 

 

De bijdehante en impulsieve Lotte is niet alleen een lawaaikind, maar ook een wielbelkind, een schreeuwkind, een windkracht 10 kind, een droomkind, een knap kind, een stom kind, een grappig kind, een kind van niks, een lief kind en een bijzonder kind.
Hoe zeer zij ook haar best doet om een gewoon kind te zijn, het mislukt steeds. En het ergste daarvan is dat zij er meestal niets aan kan doen. Het overkomt haar gewoon.
Zij maakt een lijstje met wat een gewoon kind allemaal wel en niet doet en tracht  zichzelf daarmee voortdurend bij te sturen. Het mag echter niet baten.
Zij verliest zich vaak in haar fantasie en de bruuske terugkeer naar de realiteit is telkens hard.
Het overgrote deel van het verhaal speelt zich af op school en de spanningsboog leidt naar de schoolreis, waaraan zij absoluut wil deelnemen. Maar daarvoor moet zij wel ontzettend haar best doen.
Gelukkig zijn er volwassenen die meer geduld hebben en haar min of meer begrijpen. Zij geven haar handige trucjes aan hoe ze om kan gaan met haar innerlijke chaos. En tegelijkertijd zien zij in haar ook de kwaliteiten en de goede eigenschappen. Zodus: eind goed al goed.

Dit realistische verhaal is vlot geschreven en laat zich lekker voorlezen. De korte hoofdstukjes staan op zich en weiden uit over de dagdagelijkse beslommeringen van het hoofdpersonage wiens karakter genuanceerd uitgediept is. Je voelt haar twijfelen en proberen, falen en weer haar best doen. Zo roept zij zeker je sympathie op.
Tegelijkertijd voert het heel wat gespreksstof aan over kinderen die anders zijn dan doorsnee.
Maar dit verhaal verdient een betere omkadering. De kleurrijke prenten voegen weinig toe aan het verhaal. De ruwe verfborstelstreken met zwierige lijntekeningen ogen stroef en wat gekunsteld. Jammer.
Tenslotte, de uitgave op zich: deze is erg goedkoop met zijn slappe kaft en zijn weinig doordachte lay-out (terwijl het boek zelf niet zo goedkoop is) en toont weinig respect voor de tekst en het verhaal. Want de uitgave nodigt je niet uit tot aankoop. Dubbel jammer!

 

Eric Vanthillo
oktober 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 oktober, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011