· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Waarom lig jij in mijn bedje?

 Reeks:

 

 Auteur:

 Joke van Leeuwen

 Aantal blz.

 16

 Illustrator:

 Joke van Leeuwen

 ISBN:

 9789045112305

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 2

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 gaan slapen, bed, eigen plek, vriendschap

 Prijs: €

 12,95

 

 

Het is bedtijd en iedereen moet gaan slapen. Maar beer is te groot en te warm en moet dus van de jongen naar zijn eigen bedje toe. Daar moet hij hond verdrijven, die op zijn beurt konijn moet verdrijven. Zo gaat het alsmaar door, tot het kleine knuffelpopje ontdekt dat het geen eigen bedje heeft. Het doolt rond en zoekt een warm plekje...

Joke van Leeuwen, die echt wel van alle (boeken)markten thuis is, verrast ons weer eens, deze keer met deze leporello. Het boek bestaat uit één lange pagina, geplooid als een harmonica.
Met frisse kleuren borstelt zij fantasierijke figuren op een donkere achtergrond. De nacht is duidelijk ingetreden en iedereen moet snel zijn eigen plekje vinden.
In het eerste deel leren we de figuren kennen en heeft ieder zijn eigen reden om in de ander zijn bedje te liggen.
Maar in het tweede deel (wat eigenlijk de ommezijde is van deel 1 en waarin we teruggaan naar het begin) slaat de emotie toe, gedragen door het innemende popje.
De lezer mag wel gerust zijn: een blij gemoed en een vette knipoog als einde, en dan mogen je eigen oogjes toevallen... Heerlijk toch!
Humor en emotie gaan hand in hand. Van Leeuwen weet details aan haar prenten toe te voegen waardoor zij de realiteit overstijgen en die ook voor volwassenen prettig om te ontdekken zijn.

Kortom, een heerlijk boek, net voor het slapen gaan, waar kind en volwassene veel plezier aan zullen hebben. Keer op keer. Vandaar een stevige aanrader!

 

Eric Vanthillo                                                                                                     
oktober 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 oktober, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011