· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Doosje open * dicht

 Reeks:

 

 Auteur:

 Komako Sakai

 Aantal blz.

 72

 Illustrator:

 Komako Sakai

 ISBN:

 9789058387134

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Siska Goeminne (tekstbewerking)

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 B to I to R to D

 AVI:

 

 Thema’s:

 gesloten zijn, eigenheid, fantasie

 Prijs: €

 17,50

 

 

“De grote mensen noemden het kleine meisje Doosje. Er zat veel in haar verstopt. Maar ze bleef goed dicht. Alleen soms. Soms ging ze open. Dan kon je zien wat er in haar zat.”
Zo begint dit fascinerende boekje met 8 verhaaltjes en nog wat 'eigen dingetjes' van een meisje, Doosje genaamd.
De verhaaltjes zijn stuk voor stuk miniatuurtjes: over een boze droom waarin papa het meisje redt op de spoorbrug, over de bibliotheek waar je niet mag zingen, over schooltje spelen met de knuffeldieren, over duimen en het veranderen in een wolf, over de bliksem die op appels valt, enz. ...

Dit boek is niet van het populaire soort; het laat zich stilletjes 'proeven'. De verhaaltjes zijn fijnzinnig en gedetailleerd. De eenvoudige zinnen verbergen heel wat tussen de woorden in. Ze prikkelen de fantasie en de emotie van de lezer/luisteraar.
Maar nog meer wordt verteld (of getoond) door de subtiele prenten in ruwe zwart- en wittonen. Zij lijken afstandelijk maar laten je toch niet onbetuigd. Zij associëren vrij op de gebeurtenissen en voegen er boeiende details aan toe die je fantasie prikkelen.
De totale lay-out van dit boekje getuigt van schoonheid en valt op in zijn soberheid. De sepia-achtige pagina's, de ruwe krijttekeningen, de summiere teksten, alles is netjes op elkaar afgesteld.
De bewerking van Siska Goeminne is geslaagd. Zij speelt met poëzie en schrijft luchtige zinnetjes die blijven nazinderen in je gedachten. Mooi!

Kortom, geen voor de hand liggend boekje, maar mits de juiste begeleiding een waardevolle ontdekking voor groot en klein.

 

Eric Vanthillo
oktober 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 oktober, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011