· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Niets meer te verliezen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Annemarie Bon

 Aantal blz.

 218

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789047520689

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 80-jarige oorlog, vriendschap, relatie

 Prijs: €

 14,99

 

 

1629. Twee jongens, Freek en Willem, gaan in het leger om geld te verdienen voor hun familie. Zij strijden bij de Geuzen die vechten tegen de Spaanse overheersers. Bij het beleg van ’s Hertogenbosch ondervinden ze aan den lijve dat oorlog voeren weinig heldhaftigs heeft. Hella, een boerenmeisje uit een dorp nabij ’s Hertogenbosch, kan door het beleg haar vriendje niet meer ontmoeten. Ook haar leven verandert door de in beslagname van dieren en materiaal door de soldaten. Op een bepaald moment kruisen de wegen van Freek en Hella elkaar. Daarna is niets meer hetzelfde.

Dit historisch verhaal speelt zich af gedurende de tachtigjarige oorlog van de protestantse Nederlandse Provincies tegen het katholieke zuiden dat onder het Spaanse gezag valt. Het wordt verteld door de ogen van enkele jongeren. Freek en Willem zijn twee boezemvrienden die eerder uit de avontuurlijke aantrekkingskracht zich bij het leger inschrijven. Hella is verliefd geworden op Aart, een bierbrouwer uit de stad. Elk hoofdstuk wordt chronologisch vanuit het standpunt van één van deze personages verteld. Doorheen het verhaal wordt de lezer een stukje geschiedenis uitgelegd: over de politieke toestand in Nederland in die tijd, over het gevaarlijke beroep van soldaat, over de manier van leven op het streng katholieke platteland en over het leven in de stad. Daarnaast legt de auteur de personages ook een aantal filosofische uitspraken in de mond over het afschuwelijke van het oorlogvoeren, over de verschillende standpunten tussen het protestantisme en het katholieke geloof en de hypocriete houding van zogenaamde katholieke leiders in de stad.
De personages worden levensecht beschreven, al is Hella haar tijd ver vooruit met haar nieuwsgierige houding en zijn er enkele  ontmoetingen die wat te toevallig zijn. Het verhaal is ook niet origineel te noemen. Er zijn al talloze verhalen verschenen met dit thema als onderwerp.
Een onderhoudend verhaal met een voorspelbaar einde.

 

Pol Van Damme
augustus 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 september, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011