· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De fossielen ontdekgids

 Reeks:

 

 Auteur:

 Herman Zevenberg

 Aantal blz.

 115

 Illustrator:

 Annie Meussen

 ISBN:

 9789021668970

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 fossielen, verzamelen, hobby

 Prijs: €

 14,95

 

 

Na een korte inleiding over het begin en de evolutie van het fossielen zoeken van de auteur volgen een aantal hoofdstukken over fossielen. In eerste instantie hoe fossielen ontstaan. Daarna komen verschillende soorten fossielen aan bod, hoe oud ze zijn en in welke soorten gesteenten ze voorkomen. Dan weidt de auteur een heel stuk aan hoe zelf op zoek te gaan naar fossielen, wat je er voor nodig hebt, waar je best kan gaan zoeken en hoe je verzameling op te bouwen. Dat je zelfs gewoon op straat fossielen kan tegenkomen, wordt eveneens uitgelegd net als waar je moet op letten als je fossielen wil aankopen. Een lijst met musea in Nederland en Vlaanderen – met vermelding van hun website – een aantal verenigingen en een register vervolledigen dit boekje.

Dit boekje in een klein formaat is handig om mee te nemen op een speurtocht naar fossielen. De teksten in het boekje zijn in een eenvoudige taal en op niveau van de beoogde doelgroep. In zijn enthousiasme herhaalt de auteur zich op sommige punten en als geoefend fossielenzoeker zal zijn oog sneller een fossiel herkennen dan een kind dat op het strand enkel zand en schelpen ziet of in de bergen alleen maar veel stenen. Het zal zeker enige oefening vragen om fossielen op te sporen en te herkennen. Daarvoor kan dit boekje nuttige informatie bevatten.
Een aantal illustraties in waterverf verduidelijken ook één en ander alsook enkele tijdschema’s die de lezer een idee geven over de evolutie van de aarde, de aardlagen en –platen.
Dit boekje is zeker verhelderend voor een beginnend fossielenzoeker en bevat een aantal websites waar verder naar meer informatie kan gezocht worden.

 

Pol Van Damme
augustus 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 september, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011