· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Elvis

 Reeks:

 

 Auteur:

 Taï-Marc Le Tanh

 Aantal blz.

 42

 Illustrator:

 Rébecca Dautremer

 ISBN:

 9789059084186

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Frans: Edward van de Vendel

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Elvis

 AVI:

 

 Thema’s:

 Elvis Presley, muziek, liefde, verhalen, dromen

 Prijs: €

 18,50

 

 

Elvis groeide op in armoede. Op zijn tiende verjaardag kreeg hij van zijn vader een gitaar cadeau. Meteen vergat hij alle armoede (“Maar de armoede vergat hen niet”). Toen hij merkte dat hij met zijn gitaarspel zijn moeder kon troosten, opende zich voor hem een nieuwe wereld.
In de natuur rondom zijn huis oefende hij de blues. En toen hij er klaar voor was trok hij naar de stad om op straat te gaan spelen. Van het een kwam het ander, en voor hij het wist speelde hij in zaaltjes, waar hij op een avond Priscilla ontmoette. Hij wilde voor haar een liefdeslied schrijven, maar hij wist niets van de liefde. Daarvoor moest hij zijn oude bestaan opgeven en naar het Westen trekken. Naar de steden met vele lichten. In Las Vegas werd hij rijk en beroemd. Maar hij miste zijn oorsprong. Zijn oude bestaan, zijn ouders en Priscilla ...

Het duo Le Tanh–Dautremer staat hier weer garant voor kwaliteit van de bovenste plank. Voeg daarbij de vertaling van Edward van de Vendel, en je hebt een prentenboek om U tegen te zeggen.
Het verhaal laat zich rustig (voor)lezen en doet je mijmeren over het leven en de liefde. Le Than speelt met het idee dat er over Elvis Presley vele verhalen de ronde doen. Dit is er een van. Of zou er een van kunnen zijn. En er zijn er nog veel meer... Zo vermijdt hij de anekdotiek en creëert hij een universeel verhaal over het leven, de liefde en de passie voor muziek. Een verhaal waarin realiteit en fictie zich vermengen en dat zich laat lezen als een hedendaags sprookje.
Van de Vendel behoudt in zijn vertaling de poëzie, de lichtheid en het zachte ritme van de vertelling.
De grootse prenten van Dautremer kloppen hier perfect bij. Zij schildert weidse landschappen en desolate sferen die je meevoeren in een soort droomwereld. De zachte kleuren geven het geheel iets nostalgisch. Rust en stilte die je niet meteen verwacht bij het woelige leven van een rockster. Magie, sfeer en poëzie die je verrassen.

Kortom, een gelaagd prentenboek dat jong en oud zal bekoren. Een grootse aanrader van formaat! (37cm x 30cm)

 

EricVanthillo                                                                                             
juli 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 augustus, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011