· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 William wil de wereld zien

 Reeks:

 

 Auteur:

 Siska Goeminne

 Aantal blz.

 112

 Illustrator:

 Rudi Bogaerts

 ISBN:

 9789058387011

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 potlood, avontuur, vriendschap, tekenen

 Prijs: €

 15,50

 

 

William is een potlood en ligt al jaren in een donkere houten tekendoos. Met zijn zes broers rug-aan-buik-aan-rug tegen elkaar. Ieder heeft zijn eigen karakter, William is de drukste en de koppigste. Hij is dan ook degene die de doos wil verlaten en de wereld wil ontdekken. Tegen het protest van de anderen in trekt hij erop uit. Een wereld vol gevaren en onverwachte wendingen. Erwin, het wild rondwaaiende beukenblad neemt hem mee op sleeptouw. Hij ontsnapt ternauwernood aan de vuilniswagen en een wilde hond. Blaadje, het ritselende vel papier, verleidt hem tot een mooie gedicht. De heimwee drijft hem weer naar huis, maar zijn leven zal nooit meer zijn zoals voorheen...

En de manier waarop je naar potloden of opwaaiende voorwerpen kijkt, zal na het lezen van dit fijne verhaal ook niet meer hetzelfde zijn als voorheen...
Want Goeminne schrijft met humor en vaart. Zij is zuinig op haar woorden en weet poëzie te mengen met proza en spanning. Zij creëert sferen die je als lezer omhelzen en innemen. De magische wereld die zij oproept grenst aan de realiteit, je stapt erin mee zonder moeite.
Je merkt doorheen haar schrijven een liefde voor het ambachtelijke, voor het potlood op zich en voor de magische tekenwereld. Die liefde deelt zij moeiteloos met haar (lees)publiek.
Achteraan voegt zij trouwens nog een leuke appendix toe aan het boek: enkele verrassende feitjes en weetjes over potloden. Niet droog of saai, maar met evenveel liefde beschreven.
De originele grijzige prenten van Bogaerts zijn al even broos en poëtisch als het verhaal zelf. Zij tonen fragmenten en bewegingen en spelen met diepte en perspectief. Zij geven het verhaal iets mysterieus mee.
Tot slot ook een pluim voor de vormgeving (Quod.) die van dit boekje een juweeltje maakte.

 

Eric Vanthillo
juni 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 juli, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011