· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Op een dag was de liefde moe

 Reeks:

 

 Auteur:

 Paul Verrept

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Tim Van den Abeele

 ISBN:

 9789058386922

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 liefde, eenzaamheid, dood

 Prijs: €

 17,50

 

 

'Op een dag was de liefde moe': een mysterieuze titel die nieuwsgierig maakt.
Voeg daarbij dit pakkende verhaal, de hallucinante illustraties en de grote uitgave die niets aan het toeval overlaat, en De Eenhoorn bewijst weer eens dat zij risico's durft nemen en oog heeft voor (nieuw) talent en originaliteit.

'De liefde' uit het verhaal is de schim van een vrouw die het huis verlaat (en haar gezin) en op weg gaat tot zij erbij neervalt en voor dood blijft liggen. Voorbijgangers huilen, proberen haar te doen ontwaken en hebben er elk hun mening over. Het zijn tenslotte 2 kinderen die haar kunnen troosten en haar bieden wat zij nodig heeft. Zonder vooroordelen en zonder eigenbelang.
Een intriest verhaal dat je aangrijpt, met een zalvende afloop. De boodschap is duidelijk, maar toch voor vele interpretaties vatbaar.
Het is vakkundig opgebouwd rond verschillende (herkenbare) vormen van de liefde: de vermoeide liefde, de dappere liefde, de liefde die uitdooft, de magere liefde, de trieste liefde, de liefde uit sprookjes die wakker dient gekust te worden, de geduldige liefde, de eenzame liefde, de hongerige liefde, de liefde die nood heeft aan zoetigheid, de liefde die hongert naar leven, de sterke liefde die alles overwint, ...
Stuk voor stuk levenswijsheden die volwassenen herkennen, maar die kinderen ook aanvoelen en beroeren.
De tekst is kort, sober en zonder franjes. Pakkend en van een zekere afstand die je aanspreekt op je eigen emotie.
De illustraties zijn van een overweldigende en desolate schoonheid. Zij zuigen je aandacht op in een aangrijpende tristesse. Zij tonen en verbeelden sferen die je innemen en laten veel  open voor eigen invulling.
Van den Abeele is zuinig maar efficiënt met kleur en schetst weidse landschappen die duidelijk Amerikaans aanvoelen. De afgebeelde personages hebben doorleefde gelaatsuitdrukkingen en sprekende houdingen. Zijn wazige en kunstzinnige prenten, die het midden houden tussen schilder- en drukkunst, imponeren. Je kijkt ernaar, denkt dingen te zien, en de volgende keer zie je weer andere zaken. Maar meer nog dan kijken doen ze je voelen. Tot in het diepst van je eigen wezen.

Een treffer voor groot en klein waar je niet omheen kan. Origineel en aangrijpend. Confronterend en zalvend. Vandaar een stevige aanrader!

 

Eric Vanthillo
juni 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 juli, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011