· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Watergeheimen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Christien Boomsma

 Aantal blz.

 224

 Illustrator:

 (omslag) Mario van Brakel

 ISBN:

 9789051161755

 Uitgever:

 De Vier Windstreken

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 vriendschap, geheim, avontuur

 Prijs: €

 14,95

 

 

De twaalfjarige Bo uit het kleine dorpje Molenvelt wordt bevriend met de nieuwe bewoners van een huis dat al jaren leegstond. Met haar nieuwe vriend Rafael hoort ze vreemde geluiden in een afgesloten botenhuis. Ze ontdekken een ongelooflijk geheim. Plots duiken en vreemde mensen op in hun dorp. Bo en Rafael raken verstrikt in een hachelijk avontuur.

Dit vlot verteld verhaal blijft de lezer boeien. Zelfs het onmogelijke geheim wordt op een geloofwaardige manier naar voren gebracht. De kinderen uit het dorp zijn herkenbaar beschreven en hun handelingen en denkwijze worden overtuigend gebracht. Ook de ‘kapers op de kust’ komen levensecht over en niet iedereen blijkt te zijn wie hij/zij is. De spanning wordt stelselmatig opgevoerd en houdt de lezer geboeid. Het verhaal wordt vanuit het standpunt van Bo verteld, in de ik-vorm. Daardoor weet de lezer ook niet meer dan wat Bo zegt en denkt. De auteur vertelt het verhaal in eenvoudige bewoordingen met gebruik van soms korte onvolledige zinnen die het verhaal een extra spanning en kracht geven.
Het verhaal speelt zich af in het noordelijkste deel van Nederland maar dat vormt geen probleem voor Vlaamse lezers.
De uiteindelijke slotactie voldoet niet helemaal, want er zijn dan al te veel mensen op de hoogte van het geheim om het te kunnen verzwijgen. De ‘vergeetactie’ kan niet echt overtuigen. Maar dit ene minpuntje weegt niet op tegen het avontuurlijke verhaal dat de lezer voorgeschoteld krijgt.
Een boeiend verhaal over een onmogelijk gegeven, dat overtuigend en levensecht wordt verwoord.

 

Pol Van Damme
juni 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 juli, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011