· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 The Poison Diaries

 Reeks:

 

 Auteur:

 Maryrose Wood

 Aantal blz.

 163

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789078345510

 Uitgever:

 Fantoom

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Sofie De Cocker

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 The Poison Diaries

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 giftige planten, liefde, bijzondere gave, fantasy

 Prijs: €

 16,95

 

 

Jessamine woont met haar vader in een vervallen abdij waar ze kruiden en geneeskrachtige planten kweken en bestuderen. Er is echter een afgesloten tuin waar Jessamine niet mag komen omdat er giftige planten groeien. Jessamine’s vader wordt regelmatig weggeroepen om mensen te helpen. Op een dag wordt er een vreemde jongen bij hen gebracht, Weed. Weed is erg angstig en Jessamine is geďntrigeerd door deze bijzondere jongen. Beide jongeren raken gesteld op elkaar, maar Weed reageert soms heel erg ongewoon. En wat is Jessamine’s vader van plan?

Dit is niet echt een dagboekverhaal, al schrijft Jessamine wel eens iets op en verloopt het verhaal chronologisch aan de hand van bepaalde data waarmee een aantal hoofdstukken beginnen. Het verhaal wordt wel in de ik-vorm verteld door Jessamine (op het einde door Weed) waarin zij beschrijft wat ze allemaal doet en denkt. Zeker in het eerste deel is er niet veel spanning en wordt de lezer enkel geďntrigeerd door de bijzondere plaats waarin het gebeuren zich afspeelt en de dingen die Jessamine allemaal moet doen. Pas als het personage van Weed zijn intrede doet, komt er ook iets meer vaart in het verhaal. Daarna verandert het verhaal van een wat mysterieus gegeven naar een soort van fantasy-verhaal die zich aan de andere kant van de realiteit afspeelt. Het wordt dan een heel filosofisch verhaal waarbij Weed onmogelijke keuzes moet maken om zijn doel te bereiken, namelijk zijn geliefde Jessamine redden. In een aantal ijldromen ontmoet Jessamine een ander eigenaardig personage dat haar eveneens vreemde voorstellen doet en haar ‘dingen’ laat zien om haar tot een bepaalde keuze te dwingen. Ondertussen ontdekt Weed nog een geheime obsessie van Jesamine’s vader.
Door deze verschillende ‘lagen’ in het verhaal valt dit verhaal niet echt onder een bepaald genre. Het bevat een mysterieus gegeven, een wat zweverig filosofisch fantasy-deel en een liefdesdrama.
De intrigerende kaft trekt wel de aandacht.
Er is wel een zekere leeservaring en leesbereidheid nodig om het verhaal volledig te kunnen vatten.

 

Pol Van Damme
juni 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 juli, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011