· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ik kan alles

 Reeks:

 

 Auteur:

 John Woodward

 Aantal blz.

 192

 Illustrator:

 Tobatron

 ISBN:

 9789043913966

 Uitgever:

 De Fontein – Tirion creatief

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Kim Steenbergen

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 How tot do everything

 AVI:

 

 Thema’s:

 doe-boek, tips, activiteiten, knutselen, doen

 Prijs: €

 19,95

 

 

Het boek is onderverdeeld in zes grote hoofdstukken waarin allerhande activiteiten worden aangehaald. Het gaat van goocheltrucs en knutselactiviteiten over kooktips en de wereld verkennen tot overleven in de natuur en allerlei sporten. Veel illustraties en korte genummerde tekstjes moeten de lezer wegwijs maken hoe de activiteit moet worden uitgevoerd. Achteraan zijn nog een aantal feiten en wetenswaardigheden opgenomen. Een register sluit het boek af.

Het boek is uitgegeven in een soort ‘retrostijl’ met teksten en illustraties in gekleurde vakken, erg schematische illustraties in afgeronde kaders. Het geheel komt erg druk en oubollig over.
Daarnaast is het onduidelijk wat de bedoeling is van dit boek. De aangebrachte activiteiten of doe-tips worden heel rudimentair uitgelegd waarbij er weinig oog is om de dingen duidelijk aan de lezer uit te leggen. Er wordt heel wat verondersteld geweten te zijn door de lezer. Een aantal dingen zijn totaal onmogelijk met de uitleg in dit boek; zoals het besturen van een klein vliegtuig, het beklimmen van de Mount Everest, schansspringen en nog een heleboel andere zaken die onuitvoerbaar zijn. Andere zaken zijn voor onze streken al even onzinnig, zoals een voederplek voor kolibries, overleven in de woestijn of wat te doen als je een beer tegen komt. In een inleidende tekst voor volwassenen en kinderen staat dat je een aantal dingen zeker niet moet gaan uitproberen. De vraag is waarom ze dan in dit boek zijn opgenomen.
Een aantal dingen zijn wel haalbaar maar absoluut niet origineel en al lang en uitgebreid aan bod gekomen in andere boeken over trucs, verkenning van de omgeving of kookboeken.
De oorspronkelijke Britse uitgeverij Dorling Kindersley is gekend om zijn degelijke uitgaven, maar met dit exemplaar hebben ze toch een steekje laten vallen.

 

Pol Van Damme
juni 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 juli, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011