· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Dagboek van een klotejaar

 Reeks:

 Edge

 Auteur:

 Saci Lloyd

 Aantal blz.

 373

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789022325858

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Lies Lavrijsen

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 The Carbon Diaries

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 milieu, klimaatverandering, aanpassen,
 verliefd, muziek

 Prijs: €

 16,95

 

 

Het gaat niet goed met het milieu. Om klimaatveranderingen te beperken wordt in Engeland een CO2-kaart ingevoerd. Alle inwoners krijgen een limiet op hun energieverbruik. Dat verandert het dagelijks leven ingrijpend voor Laura en haar familie. Laura houdt een dagboek bij en daarin beschrijft ze alle ellende die door de kaarten en andere maatregelen veroorzaakt worden. Ondertussen is ze verliefd op haar buurjongen, maar wanneer die haar eindelijk ziet staan, is ze toch niet zo in de wolken als ze verwacht had. Laura’s zus weigert zich in het begin aan te passen en dat bezorgt de hele familie een zware boete. Laura’s ouders reageren erg verschillend op alle maatregelen en lijken helemaal uit elkaar te groeien. En Laura observeert…

Dit is een intrigerend dagboek dat je tijdens en na het lezen erg bezighoudt. Want wat als dit allemaal staat te gebeuren in de toekomst? Wat als we echt moeten doen wat hier beschreven staat? Het verhaal klinkt erg realistisch en geeft een somber beeld van deze mogelijke toekomst. En toch zit er hoop in dit verhaal. Door de houding van Laura. Door de aanpassingsmogelijkheden van de mens en zijn drang naar overleven. Je herkent de profiteurs die van de nieuwe situatie gebruik maken om zichzelf te verrijken, de doemdenkers, de oude mensen die al zoveel hebben meegemaakt dat niets hen nog kan verrassen maar vooral de vele gevoelens die al deze zaken teweeg brengen bij Laura. Want ondanks alle ellende moet ze naar school, lessen volgen, huiswerk maken en examens doen.
Een vlot geschreven en aangrijpend dagboek, het drukt je met je neus op de milieuproblematiek en maakt er een boeiend verhaal van.

 

Mik Ghys
juni 2011 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 juli, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011