· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Shortcuts

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mette Finderup

 Aantal blz.

 240

 Illustrator:

 (omslag) Studio Clavis

 ISBN:

 9789044814293

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Deens: Maaile Lahaise

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Blink. En kœrlighedsroman

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 jongeren, relaties, omstandigheden

 Prijs: €

 16,95

 

 

Een aantal jongeren, verspreid over Denemarken, leven elk hun eigen leven met kleine, bijna onbetekende gebeurtenissen. Op één of andere manier worden alle jongeren aan elkaar gelinkt en loopt er een rode draad doorheen het geheel van fragmenten.

Het is erg moeilijk om een korte inhoud van dit boek te maken omdat het verhaal geen geheel vormt. De hoofdstukken verspringen van het ene personage naar het andere en belichten de gebeurtenissen van het personage zonder dat dit ogenschijnlijk verband houdt met de belevenissen van andere personages. Toch ontdekt de lezer na een aantal fragmenten dat er ergens een raakpunt is met een aantal personages onderling. Niet alle personages komen met alle andere personages in aanraking. Net die raakpunten zorgen ervoor dat de lezer geboeid blijft. De rode draad doorheen het geheel is de vlucht van een meisje en een jongen voor de agressieve vriend van het meisje. Na een tijd krijgt de lezer door dat de verhaalfragmenten niet chronologisch op elkaar volgen maar uiteindelijk toch op een of andere manier samenhangen.
De verschillende personages komen levensecht over en de dagdagelijkse gebeurtenissen of uitstapjes van de jongeren zijn herkenbaar: vriendjes, verjaardagsfeestje, overbezorgde ouders, ruzie, verliefdheid, een begrijpende grootmoeder… De Vlaamse lezer krijgt wel een bepaald beeld van Deense jongeren. Er wordt blijkbaar erg veel alcohol gedronken en in dronken toestand loopt het toch wel hier en daar uit de hand.
Het verhaal is origineel opgebouwd – net door dat spelen met de tijdsverschillen en de bezigheden van de verschillende jongeren – en leest heel gemakkelijk. Door de lay-out krijgt het iets van een pulpverhaal, een stationsromannetje of iets dergelijks; iets vluchtigs. Het past perfect bij het geheel van deze fragmenten.
Leuk en ontspannend.

 

Pol Van Damme
mei 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 mei, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011