· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Je mag me best serieus nemen

 Reeks:

 Theater voor en door
 kinderen

 Auteur:

 Enne Koens

 Aantal blz.

 88

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789078644156

 Uitgever:

 Theaterboek

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 theater, scènes, puberteit, opgroeien, leven

 Prijs: €

 10,00

 

 

'Buitenkunst' is een Nederlandse organisatie die projecten en workshops organiseert en ook producties realiseert op het gebied van theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst.
Een onderdeel van hun werking is 'Theaterboek', een uitgeverij die theaterteksten publiceert. Zowel integrale teksten als gebundelde losstaande scènes. En dit zowel voor kinderen als voor volwassenen.
Dit boekje is er een van.

Enne Koens schrijft drama, proza en liedjes. Voor deze bundel schreef ze 37 korte scènes die voor en door kinderen kunnen gespeeld worden.
Soms zijn het korte monoloogjes, maar meestal korte dialogen voor 2 of meer personages. Je kan ze na elkaar lezen of spelen, maar je kan er even goed eentje uitkiezen of er een eigen 'random'samenstelling van maken.
Bijna allemaal handelen ze over opgroeien: over het verliezen van je jeugd en over wat erna zou moeten komen. Over vroeger en later dus. Over de complexiteit van de puberteit, over eenzaamheid en je plaats zoeken tussen de anderen. En over nog zoveel meer.
Het zijn allemaal herkenbare scènes uit het leven van jonge tieners, maar tegelijkertijd overstijgen zij de dagelijkse realiteit door een flinke dosis fantasie en de gevatte taal.
De teksten sluiten goed aan bij de leefwereld van de doelgroep: + 10. Maar eerder nog iets ouder: + 12.
De taal en de zinnen zijn kernachtig en 'laten zich gemakkelijk in de mond leggen'. Zij zijn helder en voor verschillende spelinterpretaties vatbaar. Het weglaten van regieaanwijzingen geeft je de ruimte tot vele spelmogelijkheden.

Zo is dit boekje een handig instrument om in te snuisteren en te zoeken wat je nodig hebt voor een  prikkelende theaterles, een knap stukje toneel voor en door kinderen, een aanzet tot een creatieve activiteit vol dynamiek, enz. ...
Heel bruikbaar dus en een must in iedere 'kindvriendelijke' theaterklas of -groep.

 

Eric Vanthillo
mei 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 mei, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011