· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Bezoekjaren

 Reeks:

 

 Auteur:

 Joke van Leeuwen, Malika Blain

 Aantal blz.

 160

 Illustrator:

 (omslag) Bob Molenaar

 ISBN:

 9789045111919

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2011 (3de druk)

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Marokko, politieke onderdrukking, verzet

 Prijs: €

 10,00

 

 

'Bezoekjaren' verscheen voor het eerst in 1998 en werd in 1999 bekroond met de Woutertje Pieterseprijs en in 2001 met de Janny Smelik Ibby prijs.
Nu, 13 jaren later, heeft dit boek nog niets aan kracht ingeboet. Integendeel! Nu de democratiseringen en revoluties doorheen de Arabische wereld razen, is dit boek meer dan ooit brandend actueel.
Het schetst het leven in Casablanca in de jaren zeventig. De jaren waarin strijd werd geleverd om de Westelijke Sahara en waarin voortdurende politieke onrust het land beroerde.

De ik-persoon, de elfjarige Zima, woont met haar ouders en haar drie broers en twee zussen in een klein huisje in een wijk in Casablanca. Een armoedige thuis, maar met heel wat menselijke warmte en een grote hemelsblauwe kast waarin 'de hele wereld kan'.
Het verhaal begint als de elfjarige Zima voor het eerst (en het laatst) naar de Koranschool gaat en eindigt als zij als opgroeiende tiener schoolgaat naar het lyceum.  Het gezinsleven wordt zwaar op de proef gesteld als Amrar, haar oudste broer, wordt opgepakt door de politie en veroordeeld wordt tot 12 jaar gevangenisstraf wegens verzet tegen het politiek regime en de barre levensomstandigheden in Marokko. Later beland ook nog Mehdi, haar andere broer, in de gevangenis.
Jaren vol zorgen en voortdurende strijd en vele gevangenisbezoeken volgen. Vandaar 'Bezoekjaren'.

Van Leeuwen baseert zich voor deze indringende roman op de verhalen die de Marokkaanse Malika Blain en haar familie haar vertelden.
Maar zij overstijgt het 'uit het leven gegrepene' door haar vlotte schrijfstijl en haar goede opbouw. Het boek is geen eenzijdig politiek pamflet geworden, maar een genuanceerde evocatie van het leven en de gedachten van een opgroeiende tiener in een milieu waar niet alles loopt zoals zij het had gewenst. Zij observeert nuchter en met de nodige kinderlijke onschuld. Deze argeloosheid geeft het verhaal lucht en humor en maakt het geheel herkenbaar en universeel.
Zo is dit boek een indrukwekkende en geëngageerde roman geworden die je meesleept en je een inkijk geeft in een andere cultuur en in wat macht en politiek onrecht kunnen aanrichten.

Hoewel het een herdruk is, is het toch een aanrader. Omdat dit soort boeken nooit uit de winkelrekken zouden mogen verdwijnen!

 

Eric Vanthillo                                                                                   
mei 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 mei, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011