· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Niets om het lijf

 Reeks:

 

 Auteur:

 Brigitte Bègue, Sylvie Sargeuil

 Aantal blz.

 318

 Illustrator:

 Zelda Zonk, Frapar, Rif

 ISBN:

 9789059327368

 Uitgever:

 Abimo Uitgeverij

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Frans: Monique Cornelissen

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Filles, garçons, que des questions

 AVI:

 

 Thema’s:

 lichaam, puberteit, relaties, seks

 Prijs: €

 18,95

 

 

Dit boek bevat tweehonderd vragen en evenveel antwoorden. Het is opgedeeld in zes delen waarin de puberteit en de ongemakken maar ook de leuke kanten daarrond aan bod komen, alsook de jongens en de meisjes en hun lijf. Een deel over de geaardheid, veilig en onveilig vrijen, ongewenste seks en seksueel misbruik vervolledigen het boek.

Er zijn talloze boeken beschikbaar over de puberteit en de veranderingen die dat bij jongens en meisjes teweegbrengt. Toch biedt dit boek iets meer en gebruikt het een andere invalshoek. Aan de hand van een stortvloed van heel gewone vragen waar elke jongere wel mee kan zitten, geeft het boek een duidelijk antwoord. En vooral wil het de jongeren geruststellen dat al die dingen die met hun lichaam gebeuren en die hen erg onzeker maken heel erg normaal zijn en bij iedereen gebeuren. Die geruststellende toon is de belangrijkste troef van dit lijvige boek.
Toch hebben de auteurs er niet aan kunnen weerstaan om een aantal antwoorden zo uitgebreid toe te lichten dat ze bij de jongeren tot nieuwe vragen kunnen leiden wat dan weer aanleiding kan geven tot enige ongerustheid. Gelukkig zijn deze antwoorden in de minderheid en worden de vragen heel helder en duidelijk verwoord en de dingen bij naam en toenaam genoemd. Het boek geeft antwoord op een massa vragen die jongeren niet zo direct aan iedereen zouden durven stellen. Het boek is niet bedoeld om achter elkaar uit te lezen, maar eerder om te raadplegen als er zich een vraag bij de jongere voordoet.
Dit boek kan voor heel wat jongeren tot een zucht van verlichting leiden dat er met hen niets abnormaals aan de hand is. Het mag zeker op het nachtkastje van een puberende jongere aanwezig zijn.

 

Pol Van Damme
mei 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:14 mei, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011