· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Geen bereik

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marian De Smet

 Aantal blz.

 223

 Illustrator:

 (omslag) Trevillion Images / Jen Kiaba

 ISBN:

 9789048808908

 Uitgever:

 Moon

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 vermissing, zoektocht, bergen, isolement

 Prijs: €

 15,95

 

 

Tijdens een bergwandeling wil Leo een stuk weg afsnijden maar hij vertrapt zich en valt in een verborgen spelonk, waarbij hij zich vrij ernstig verwondt. Zonder hulp geraakt hij er niet uit en hij zit te diep om bereik te hebben met zijn GSM. Zijn vriend David slaat alarm als Leo na een dag niet terugkeert, maar een zoektocht levert niets op.
Nanou woont heel teruggetrokken op de berg. Zij heeft geen contact met andere mensen buiten haar moeder en leeft in een eigen wereldje. Op een dag vindt ze iemand in haar verborgen schuilplaats. Wat nu?

Dit verhaal wordt vanuit het standpunt van drie personages verteld – Leo, David en Nanou – waardoor de lezer een beeld krijgt van de manier waarop deze personages het gebeuren verwerken. De pijn, het ongemak en de angst van Leo worden geloofwaardig geschetst. Zo ook de verwarring en ongerustheid bij David die zich schuldig voelt omdat hij zijn vriend alleen liet vertrekken en de camping niet wil verlaten zolang er geen nieuws van Leo is. Het meisje Nanou zorgt voor de spanning in het verhaal. In eerste instantie weet de lezer niet goed hoe de vork in de steel zit bij dit wereldvreemde meisje. Dit wordt langzamerhand duidelijk als het verhaal verder evolueert, al wordt de geloofwaardigheid daar wel wat geweld aangedaan. Zo is de houding van de moeder van Nanou erg onduidelijk.
Iets wat ook enigszins overdreven overkomt, is de massale mediabelangstelling in de eerste dagen na de vermissing van Leo en enkele opdringerige reporters die absoluut willen scoren.
Dan duiken er nieuwe personages op die cruciaal zijn voor het begrijpen van het volledige verhaal. Jammer genoeg blijven zij nogal oppervlakkig beschreven omdat zij door David’s bril worden bekeken en hij bijna enkel met een meisje contact heeft.
De korte tekststukjes vanuit de verschillende personages, het fijne lettertype en de  verzorgde bladspiegel verhogen het leesplezier.
Helaas weerspiegelt de flauwe omslagillustratie de sfeer van het verhaal absoluut niet.
Een verwant verhaal vindt de lezer bij ‘De wraak van de beer’ van Marian Van der Heiden.

 

Pol Van Damme
april 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 mei, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011