· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Filmen maar!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Tim Grabham

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 Garry Parsons

 ISBN:

 9789051161670

 Uitgever:

 De Vier Windstreken

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Jeroen Stam

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Movie Maker

 AVI:

 

 Thema’s:

 film, video maken, instructie

 Prijs: €

 19,95

 

 

‘Filmen maar!’ bestaat uit verschillende onderdelen die samen in een box zitten. De box zelf kan gebruikt worden als klapbord bij het opnemen van scènes. In de box zit een handboek voor de regisseur, een storyboardboekje en een aantal mappen die de jonge regisseur kan gebruiken voor zijn/haar film. De mappen bevatten kartonnen accessoires die dienst kunnen doen bij het filmen. Er zit eveneens een CD bij met 99 geluidseffecten die bij de film kunnen gebruikt worden.
Het handboek is opgedeeld in vier delen waarin een aantal aspecten over het filmen worden uitgelegd. Dit gebeurt met heel wat illustraties en korte teksten. In het boek zitten ook enkele zogenaamde ‘props’ om bepaalde effecten te verkrijgen bij het filmen. Bij de onderdelen ‘fictie’, ‘documentaire’ en ‘animatie’ worden eveneens heel kort de geschiedenis en verschillende genres verduidelijkt.

De jonge regisseur krijgt met deze filmbox al dadelijk een grote hoeveelheid informatie over het hoe en wat van film maken. Daarbij worden een aantal tips en hulpmiddelen aangereikt om snel aan de slag te kunnen gaan. Veel filmtermen staan in het Engels, maar worden duidelijk door de uitleg die erbij staat.
De jonge regisseur moet er zich wel van bewust zijn dat wat in het boek in enkele woorden wordt uitgelegd niet zo vanzelf kan gerealiseerd worden en een hele tijd voorbereiding vraagt vooraleer aan het echte ‘werk’ kan begonnen worden. Dan hangt het ook nog van de kunde van de jonge regisseur af of het resultaat aan de verwachtingen zal voldoen. Dit wordt niet uitgebreid toegelicht in het boek. Het lijkt er allemaal vrij makkelijk doenbaar, iets wat in de realiteit toch enigszins anders kan verlopen. Ook het verwerken of monteren van de film via de computer is op papier sneller uitgelegd dan in de praktijk uitgevoerd.
Al bij al krijgt de filmfanaat die zelf aan de slag wil heel wat materiaal en tips om te gaan experimenteren.
Leuk voor jonge kinderen om zelf aan de slag te gaan en zich uit te leven met het bedenken, uitvoeren en filmen van allerhande scènes tot een hele film toe.

 

Pol Van Damme
mei 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 mei, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011