· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De Marbello diamanten

 Reeks:

 Peppels

 Auteur:

 Marc de Bel & Guy Didelez

 Aantal blz.

 231

 Illustrator:

 Jan Bosschaert

 ISBN:

 9789022319154

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 diefstal, vriendenclub, milieu, avontuur

 Prijs: €

 10,00

 

 

Miete en haar broer Bertus gaan logeren bij hun tante Pretselder, die net het huis van wijlen Meester Pluim heeft gekocht. Ondernemende Miete gaat al gauw op speurtocht uit en ontdekt de boomhut van de Volwaardige Knoedelgekke Peppels. Na het afleggen van de nodige proeven, wordt ze opgenomen in de club. Ze komen op het spoor van een roversbende die een belangrijke diamantroof heeft gepleegd. Als ze in de handen van deze bende vallen ziet het er voor hen niet goed uit. Maar Miete laat zich zomaar niet opsluiten!

Dit is al de vijfde herdruk van het verhaal.
Neem uit de vele boeken van Marc de Bel een aantal elementen: een bereisd persoon met vele souvenirs, een roversbende, een vriendenclubje, wat verliefdheid, een boomhut, een opvallend autootje, een milieuschandaal, een natuurliefhebber…; kluts alles goed door elkaar; laat even bezinken… en daar heb je het verhaal van de Marbello diamanten.
Een zoveelste variatie op de bekende thema’s van deze auteur die eigenlijk niet meer verrast.
Het aantal knargekke bijvoeglijke naamwoorden is iets getemperd, waardoor het verhaal nog sneller leest. Want vaart heeft het verhaal, de actie spettert van de bladzijden; de goede personages zijn supersympathiek, de slechteriken lelijk en dom en dus te overmeesteren.
Kinderen zullen dit weer een leuk verhaal vinden, maar origineel is het in ieder geval niet.
De tekeningen van Jan Bosschaert zijn anders dan in de vroege Marc de Belboeken; donkerder, ‘ruwer’, haastiger getekend(?) en missen toch aan ‘frisheid’, vrolijkheid… Alleen de omslagillustratie lijkt nog uit de ‘goeie oude tijd’.

 

Pol Van Damme
april 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 mei, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011