· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Een boek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hervé Tullet

 Aantal blz.

 56

 Illustrator:

 Hervé Tullet

 ISBN:

 9789002234613

 Uitgever:

 Standaard

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Frans

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 Un livre

 AVI:

 

 Thema’s:

 kleuren, spelen, vormen, fantasie

 Prijs: €

 12,95

 

 

De heldere kaft van dit boek en de eenvoudige titel prikkelen je verbeelding, maar verraden niet welke speelsheid ervan uitgaat. De achterflap zet je al iets meer op weg: “Dit is een boek. Doe wat het vraagt en kijk wat er gebeurt ...”

Tullet creëerde een interactief boek dat je fantasie prikkelt en je verwondering aanwakkert. Een boek vol magie zonder trucjes. Eenvoud troef!
Het begint bij de eerste pagina waar in het midden enkel een gele bol staat. Met daaronder de opdracht: “Duw op het gele bolletje en sla de bladzijde om.” En jawel: op de volgende pagina wordt je actie beloond: er staan nu 2 gele bollen. Als je er nog eens op duwt, vind je op de volgende pagina 3 gele bollen. En zo gaat het boek verder: door op de bollen te wrijven veranderen ze van kleur, door erop te tikken vermenigvuldigen ze zich, door met het boek te schudden veranderen ze van plaats, door erop te duwen doe je het licht uit en wordt de pagina zwart, door te blazen verdwijnt het zwart, door in je handen te klappen worden de bollen groter, enz. ...
De lay-out is eenvoudig en helder: witte pagina's met daarop ruw geverfde, gekleurde bollen en eronder telkens de tekst in speelse drukletters. De opdrachten prikkelen en zetten je aan tot actie. Als je dan de pagina omslaat, zie je het gevolg van je eigen actie.
Een verrassende en speelse rijkdom die het medium 'boek' in een ander daglicht stelt.
Zelfs volwassenen laten zich verleiden door dit boek. Vandaar, voor groot en klein: een speelse aanrader vol magie!

 

Eric Vanthillo
maart 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 april, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011