· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De wraak van de beer

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marian van der Heiden

 Aantal blz.

 224

 Illustrator:

 Shutterstock / Getty Images

 ISBN:

 9789021668673

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 Pyreneeën, speciale gave, beren, gezin,
 vriendschap

 Prijs: €

 10

 

 

Clara woont met haar moeder en stiefvader in de Pyreneeën. Clara kan dingen en dieren aanvoelen. Maar deze ervaringen maken haar erg onzeker en ze wordt ermee gepest op school. Ze wordt er ‘heksenkind’ genoemd. Ook haar stiefvader weet zich geen houding te geven tegenover Clara. Als Clara twee berenjongen ziet, brengt dit een hele reeks gebeurtenissen op gang. Clara voelt dat er vroeger in hun huis iets vreemds gebeurd is; iets met beren. Maar ze heeft niemand om er over te praten.

Dit verhaal is een enorm pleidooi voor meer respect en eerbied voor de natuur en een bewustmaking voor een diervriendelijk leefgebied. Vroeger leefden mensen meer verbonden met de natuur, iets wat de hedendaagse mens (bijna) volledig verleerd is. Clara ziet deze schoonheid nog wel en is er diep van onder de indruk. Zeker met haar bijzondere gave waardoor ze de gedachten van dieren kan waarnemen en er kan mee communiceren. Clara kan echter ook aanvoelen wat er in haar huis gebeurd is en waarom er een vloek op rust. Als lezer moet je deze bijzondere gave van Clara accepteren om mee te kunnen gaan in het verhaal.
De titel van dit boek past niet helemaal bij het verhaal. De beren waarover verteld wordt, leven gewoon in hun leefgebied en volgen hun instincten. Als er al iets fout liep (of loopt) is dit eerder het gevolg van menselijk gedrag dat niet strookt met de normale leefwijze van de beren.
Het personage van Clara is het sterkst uitgewerkt, al komt het soms vreemd over dat zij er weinig of niets tegen haar ouders, en meer bepaald haar moeder, wil zeggen. Er wervelen zoveel vragen en gedachten door haar hoofd dat zij regelmatig ‘elders’ is. De volwassenen reageren daar erg verschillend op. Haar stiefvader erg korzelig omdat hij dit gedrag niet kan plaatsen en haar moeder beschermend. Toch is de houding van Clara’s moeder niet altijd consequent. Zij weet wat er met Clara aan de hand is, maar in plaats van er met Clara en haar man over te praten, zwijgt zij. Dat komt vreemd over bij de lezer.
Het verhaal evolueert eerder traag – op het ritme van de natuur – wat wel enige leesbereidheid van de lezer vraagt om te blijven lezen.
Een mooi verhaal over een erg natuurvoelend en gevoelig meisje dat ook nog eens terug in de tijd kan ‘zien’.

 

Pol Van Damme
februari 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 februari, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011