· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De Zilveren Bliksem

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sally Gardner

 Aantal blz.

 300

 Illustrator:

 (omslag) Marieke Oele

 ISBN:

 9789047506959

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Tjitske Veldkamp

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 The Silver Blade

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Franse Revolutie, liefde, Parijs, magie

 Prijs: €

 18,99

 

 

In het woelige Parijs waar het Schrikbewind tijdens de Franse Revolutie lelijk huishoudt trachten Yann en de theatergroep mensen naar Engeland te smokkelen. Als blijkt dat Yann’s grootste vijand nog over een ongekende macht beschikt, komt het leven van Yann’s geliefde in gevaar. En als Yann een vreselijke waarheid wordt verteld, stort zijn wereld in. Hoe kan hij met die gedachte leven en hoe kan hij dan van zijn geliefde houden?

Dit verhaal is het vervolg van ‘De Rode Halsketting’ waarin de lezer kennismaakt met de bijzondere gave van Yann en de dwerg Tétu. Ook andere personages uit het eerste deel krijgen een plaats in dit verhaal. Het is wel mogelijk om dit deel afzonderlijk te lezen omdat een aantal elementen kort worden herhaald, maar om volledig van het verhaal te kunnen genieten, verdient het aanbeveling om het eerste deel vooraf te lezen. De daarin aangebrachte elementen zijn echt van belang om dit verhaal goed te kunnen begrijpen.
De Parijse catacomben en het uitgebreide ondergrondse gangenstelsel die een belangrijke rol spelen in het verhaal, blijken ook in werkelijkheid te bestaan.
Tegen de gruwelijke achtergrond van de Franse Revolutie waarbij de guillotine als afschrikwekkend voorbeeld wordt gesteld, vormen de verschillende verhaallijnen een web van beklemmende gebeurtenissen. De bijzondere en magische gaven die Yann maar ook zijn tegenstander bezitten, worden geloofwaardig onder woorden gebracht en doen niet af aan de geloofwaardigheid van het geheel.
Meer dan in ‘De Rode Halsketting’ komt Yann’s eigen situatie aan bod. Zijn relatie met Sido wordt veel meer uitgewerkt. Daarnaast komt zijn enorme twijfel en ontreddering uitgebreid aan bod na het vernemen van die vreselijke waarheid.
De beslissende strijd tussen Yann en zijn duivelse vijand blijkt ook het bewind in Parijs in een eindfase te brengen, waardoor de auteur de lezer suggereert dat dit Schrikbewind ook door het ‘Kwade’ werd gedirigeerd.
Een geheimzinnig verhaal over moed en liefde, over hoop en wanhoop, over ‘goed’ en ‘kwaad’ dat zich afspeelt tijdens de Franse Revolutie.
Een verhaal met een gelijkaardige achtergrond vindt de lezer in ‘Rood’ van Vera Van Renterghem.

 

Pol Van Damme
februari 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 februari, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011