· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De Nevelprins

 Reeks:

 

 Auteur:

 Carlos Ruiz Zafón

 Aantal blz.

 194

 Illustrator:

 (omslag) Opalworks

 ISBN:

 9789056723521

 Uitgever:

 Signatuur

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Spaans: Nelleke Geel

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 El príncipe de la niebla

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Duistere kracht, gezin, vriendschap

 Prijs: €

 15,00

 

 

De vader van Max Carver besluit in 1943 met zijn gezin te verhuizen van de stad naar een dorpje aan de kust. Ze betrekken het huis dat heeft toebehoord aan een beroemde chirurg. Maar het huis heeft zo zijn geheimen. Max is er het gevoeligst voor en hij ontdekt ook een vreemde ommuurde tuin met beelden.
Max en zijn zus Alicia sluiten al snel vriendschap met Roland en diens grootvader, de vuurtorenwachter. Ook die heeft geheimen. Max ontdekt dat er verbanden zijn tussen de gebeurtenissen bij hem thuis en de dingen die hij van Rolands grootvader verneemt. Als hij de waarheid ontdekt is het echter al te laat: de Nevelprins openbaart zich in al zijn wreedheid…

Het begin van dit verhaal laat absoluut niet vermoeden waar het verhaal naartoe wil. Het lijkt een familieverhaal waarbij de verschillende onderlinge relaties een belangrijke rol spelen. In zekere zin doen ze dat ook wel, in het bijzonder de relatie tussen Max en zijn oudere zus Alicia. Die verandert heel fundamenteel tijdens het verloop van het verhaal. Maar het verhaal evolueert naar de ontknoping van een duister en huiveringwekkend geheim dat al vijfentwintig jaar rond het dorpje sluimert en waar slechts één man van op de hoogte blijkt te zijn. De komst van de familie Carver is de ‘trigger’ die de gebeurtenissen in werking zet waarvan zij niet kunnen vermoeden dat ze op een tragedie zullen uitlopen. En buiten Max en Alicia Carver weten de andere leden van het gezin ook de ware toedracht niet van het geheim dat rond hun woning hangt. Max en Alicia komen gelouterd en meer volwassen uit het verhaal.
Toch zijn er enkele elementen in het verhaal die niet verder uitgewerkt werden en daardoor wat in het ijle blijven hangen.
Een stevig uitgewerkt verhaal dat zich eerst langzaam ontvouwt om in een heel spannende finale te eindigen.
Een verhaal met eenzelfde thema vindt de lezer ook terug in ‘Zwartwaterstate’ van Catherine Fisher.

 

Pol Van Damme
januari 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 februari, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011