· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De archeoloog

 Reeks:

 beroepenreeks

 Auteur:

 Liesbet Slegers

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Liesbet Slegers

 ISBN:

 9789044813807

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 beroepen, archeoloog

 Prijs: €

 14,95

 

 

Als je wil weten hoe de mensen vroeger leefden, moet je dat onderzoeken. Dan is het beroep van archeoloog misschien wel iets voor jou. Een archeoloog houdt van geschiedenis en wil alles weten over wat er vroeger allemaal bestond. Daarom graaft een archeoloog oude voorwerpen op en onderzoekt ze. Daarvoor draagt de archeoloog gemakkelijke kledij, met heel veel zakken om handige spullen in te stoppen. Hij of zij gebruikt ook veel materiaal om iets op te graven: van graafmachines tot kleine schoppen en borstels. Natuurlijk helpt een heel team mee, want alleen zou dat allemaal erg lang duren. Na de juiste plek bepaald te hebben, wordt er gegraven. Als er iets gevonden wordt, moet dat voorzichtig behandeld worden. De vindplaats moet ook nauwkeurig genoteerd worden en er worden foto’s genomen. Alles wat de archeoloog vindt, of het nu onder de grond of in het water is, wordt bestudeerd en komt daarna in een museum terecht. Daar kan iedereen die spullen van vroeger gaan bewonderen en iets bijleren over hoe het vroeger was.

In dit boek wordt het beroep van archeoloog centraal geplaatst. Eerst worden kleuters aangesproken op hun nieuwsgierigheid. Hoe was het vroeger? Gebruikten ze dezelfde spullen als wij? Welke kleren droegen ze? Zo wordt duidelijk gemaakt dat er heel wat over het verleden kan verteld worden. En de persoon die dat onderzoekt, is de archeoloog. Die persoon, in dit boek een vrouw, wordt duidelijk voorgesteld, met heel wat herkenningspunten naar de leefwereld van kleuters: spullen opgraven, voorzichtig zijn, een foto nemen van gevonden voorwerpen en ze natekenen. Daarna wordt verteld wat er dan met die spullen gebeurt: bestuderen en in een museum plaatsen waar iedereen ze kan komen bekijken. Zo krijgen kleuters een duidelijk beeld van het werk van een archeoloog, een minder bekend beroep dat hen zeker zal boeien.
Dit boek kwam tot stand in samenwerking met VIOE (www.vioe.be) in het kader van het ACE-project (Archaeology in Contemporary Europe), dat de hedendaagse Europese archeologie wil promoten met verschillende onderzoeken en activiteiten (www.ace-archaeology.eu/). Wat met dit boek op kleuterniveau alvast gelukt is.

 

Mik Ghys
december 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 december, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010