· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 We hebben maar één planeet

 Reeks:

 

 Auteur:

 Steven Vromman, Ilona Plichart

 Aantal blz.

 176

 Illustrator:

 Tinne Van den Bossche

 ISBN:

 9789056179830

 Uitgever:

 Van Halewyck

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 10+

 Thema’s:

 milieu, Low Impact, ecologie, klimaat, leven

 Prijs: €

 17,50

 

 

“De toekomst is te belangrijk om over te laten aan de volwassenen.”
Daarom schreven de Low Impact Man Steven Vromman en Ilona Plichart dit inspirerende boek vol interessante weetjes, degelijke informatie, uitdagende doe-tips en leuke testjes. Want iedereen kan zijn steentje bijdragen tot het redden van onze planeet. Zoals de vlinder van Lorenz die met een kleine beweging van zijn vleugel aan de ene kant van de oceaan een orkaan kan veroorzaken aan de overkant.

Centraal in het boek zijn er de zeven Low Impact Kids uit België, Indonesië, Peru en Senegal. Zij nemen je mee op sleeptouw en vertellen over hun dromen en hun wereldbeeld in vele heldere en korte tekstjes. Dit maakt het boek persoonlijk en herkenbaar en toont aan dat iedereen Low Impact kan worden en zijn. Tegelijkertijd krijg je hierdoor een genuanceerd wereldbeeld met opvallende gelijkenissen en verschillen die een Westerling soms doen blozen.
Het boek is overzichtelijk geordend in thema's als voedsel, afval, voorwerpen, vrije tijd, energie en de aarde op zich. Daarbinnen krijg je nog heldere onderverdelingen zoals: Wat eten we?, Wat eten dieren?, Hoe kunnen we de afvalberg verkleinen?, Hoe verleidt reclame ons tot soms absurd koopgedrag? enz. ...
Dit alles is mooi en luchtig geïllustreerd met collages van Tinne Van de Bossche. Haar kernachtige beelden uit restjes inpakpapier, oude posters en tijdschriften zijn kleurrijk en speels.
Het boek geeft je massa's tips en prikkelt je voortdurend om tot daden over te gaan. Want Low Impact Kid worden blijkt niet moeilijk te zijn. Een terecht en waardevol uitgangspunt! De vele speelse en inspirerende testjes vullen dit goed aan. Net als de talrijke surftips naar handige websites. Op die manier krijg je hier een schat aan informatie aangeboden die je aanzet tot daden.
Mooi in dit alles is de centrale gedachte die optimistisch is en doemdenken vermijdt. Je wordt als lezer nooit bestraft of terecht gewezen op je gedrag, maar altijd positief gestimuleerd tot actie.

Kortom, een aantrekkelijk, stimulerend en werkbaar boek voor iedereen (jong en oud) die begaan is met onze planeet. En tegelijkertijd nog meer voor wie er niet mee begaan is ...
Daarom een terechte aanrader!

 

Eric Vanthillo
december 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:19 december, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010