· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 In naam van de vrijheid

 Reeks:

 De Rode Leeuw

 Auteur:

 Bert Kouwenberg & An van ’t Oosten

 Aantal blz.

 292

 Illustrator:

 Mark Janssen

 ISBN:

 9789059083844

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Azteken, Tachtigjarige Oorlog,
 vreemdelingenhaat

 Prijs: €

 18,95

 

 

Spanje, eind 16de eeuw. Rafael en Mateo keren na twee jaar in De Nieuwe Wereld terug naar Spanje. Ze kijken er naar uit om hun vrienden Pablo, Niella, Estella, señora Carmen en Niña terug te zien. Maar er is sinds hun vertrek heel wat veranderd. Estella is op een missie naar de Lage Landen en Niello is met de volksheld De Rode Leeuw nog steeds aan het strijden voor vrijheid. En Anselmo, een schurk eerste klas, zint op wraak. En dan is er nog de mysterieuze señor Q. Zullen de vrienden elkaar nog weerzien?

Dit is het vervolg op ‘In het spoor van De Rode Leeuw’.
Het verhaal kan afzonderlijk gelezen worden al zijn er doorheen het verhaal verwijzingen naar het eerste deel. De verschillende personages kennen elkaar al door hun belevenissen in het eerste deel.
Het is een historisch avonturenverhaal dat zich op verschillende plaatsen tegelijk afspeelt. De alwetende auteurs springen over van het ene personage naar het andere, van het ene avontuur naar het andere. De lezer krijgt een beeld van Spanje dat kampt met interne problemen, maar ook in oorlog is met de Lage Landen en ondertussen nog de rijkdommen uit de Nieuwe Wereld veilig wil binnenhalen. Door deze manier van schrijven krijgt de lezer een algemener beeld van wat zich er in die tijd afspeelde en hoe de dingen in elkaar zaten. Doorheen het avontuurlijke verhaal wordt een stukje geschiedenis meegegeven zonder dat dit het verhaal vertraagt of stoort.
Het avontuur overheerst maar toch krijgen de personages voldoende invulling en blijft het niet helemaal vrijblijvend. Señor Q zorgt voor de humoristische noot in het verhaal. In het verhaal volgt hij het personage van Rafael. Al is zijn rol niet helemaal duidelijk. Enerzijds bezit hij goddelijke krachten en kan hij dingen laten gebeuren, maar anderzijds lijkt hij ook een gewoon iemand die niet alles weet en nieuwsgierig is naar de gebeurtenissen.
Een boeiend verhaal dat jonge lezers een historische kijk geeft op de situatie in Spanje en de Nederlanden op het einde van de 16de eeuw.
Voor leerkrachten kan er een lesbrief gedownload worden op www.davidsfonds.be/teacher .

 

Pol Van Damme
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 december, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010