· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Galgenmeid

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jean-Claude van Rijckeghem, Pat van
 Beirs

 Aantal blz.

 496

 Illustrator:

 Getty Images

 ISBN:

 9789022323663

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 16de eeuw, Antwerpen, Spanje, avontuur

 Prijs: €

 19,95

 

 

De veertienjarige beurzensnijder Gitte wordt betrapt en tot de galg veroordeeld. Ze weet de onderbaljuw echter te overtuigen dat ze de dochter is van een Spaans edelman. In ruil voor haar leven moet Gitte spioneren voor de Nederlandse prins van Oranje. Eenmaal in Spanje gaat Gitte hoe langer hoe meer van Sevilla en de hertog houden. Als ze dan ook nog als een blok valt voor de knappe don Domingo wil ze het hele spionageplan overboord gooien. Maar dat is buiten de medewerker van de prins van Oranje gerekend.

Net zoals in ‘Jonkvrouw’ zetten de auteurs een bijzonder sterk meisje neer dat zich niet zomaar laat doen. Vanaf de eerste bladzijde zit de lezer mee in het verhaal en leeft hij mee met Gitte. Zij vertelt haar verhaal, in de ik-vorm. Het verhaal leest als een trein. Na de eerste instap, is er een terugblik op Gitte’s prille jeugd en opgroeien in Antwerpen.
Na haar redding van de galg en haar reis naar Sevilla vertraagt het verhaal. De lezer krijgt een uitgebreid beeld geschetst van het leven van een Spaans edelman in een bruisende Spaanse stad. De lezer geraakt net als Gitte wat ingeslapen door het onbezorgde leven daar. De onvervaarde beurzensnijder is helemaal veranderd in een Spaanse Schone die het erg naar haar zin heeft in Sevilla en zich in de hoogste kringen van de stad ophoudt.
Het verhaal krijgt terug vaart als Gitte in erg nauwe schoentjes komt te zitten en terugvalt op haar instincten als inbreekster en beurzensnijder.
Het verhaal geeft de lezer niet enkel een beeld van het leven in Antwerpen in de 16de eeuw, maar ook het leven in een grote Spaanse stad. De lezer krijgt eveneens een beeld van het leven van een gewoon meisje dat moet zien te overleven naast het onbezorgde leven van een Spaanse donna die in grote luxe kan leven. Daarnaast zijn er de Geuzen en de Spaanse bezettingen en belegeringen die het leven van de gewone man overhoop halen. En weer blijkt maar eens dat het verschil in geloof een grote bron van onheil blijkt en oorlog en dood brengt. Een gegeven dat van alle tijden blijkt te zijn.
Prachtig uitgebreid verhaal dat de lezer niet zal vervelen en een duidelijk historisch beeld geeft van de 16de eeuw in de Lage Landen en in Spanje.
Beslist een aanrader!

 

Pol Van Damme
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 december, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010