· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Pinokkio

 Reeks:

 

 Auteur:

 Andrea Rauch (naar Carlo Collodi)

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 Fabio de Poli

 ISBN:

 9789490139117

 Uitgever:

 Tuttibooks

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Italiaans: Loes Randazzo

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 Il mio primo libro di Pinocchio

 AVI:

 

 Thema’s:

 Pinokkio, vertellen, kunst

 Prijs: €

 18,95

 

 

Het alomgekende verhaal van de ondeugende Pinokkio van Carlo Collodi uit 1883 is hier kunstzinnig en uiterst origineel in beeld gebracht door de Italiaanse kunstenaar Fabio de Poli en kernachtig herverteld door zijn vriend Andrea Rauch.
Het resultaat is een verrassend en meer dan kleurrijk prentenboek om met veel plezier voor te lezen, zelf te lezen of vol bewondering te bekijken.

Het titelblad prikkelt reeds je verbeelding. Het zet meteen de toon van dit aparte boek: op een knalrode achtergrond zie je het zwarte silhouet van Pinokkio die naar de zon reikt, een felgele bol. Met daarover de titel in het helblauw.
Daarna begint het verhaal op een al even helblauwe pagina: “Er was eens... 'Een koning!' Hoor ik jullie al roepen. Nee hoor, dat hebben jullie mis! Er was eens een stuk hout. ...”
De tekst staat telkens op de linkerpagina, die steeds een andere achtergrondkleur heeft: helblauw, knalrood, felgeel, zwart, grasgroen, ... De vrij grote letters hebben ook steeds een contrasterende kleur die opvalt tegenover de achtergrond.
Dit past perfect bij de paginagrote illustraties op de rechterpagina's in felle kleuren.
De illustrator knipt en plakt grote kleurvlakken. De compositie ervan is ontdaan van overbodige details. Als speelse silhouetten tegen een al even kleurrijke achtergrond. Zij spreken je verbeelding aan en getuigen van een hoge dosis kunstzinnigheid die ook volwassenen aanspreekt.
Elke prent zou je haast willen inkaderen en ophangen. Maar geen nood, want achteraan zit een losse prent die tweezijdig bedrukt is. Hiervan zijn er blijkbaar 4 verschillende versies.
De tekst is hedendaags en speels en laat zich lekker voorlezen. Rauch vertelt het verhaal als een meester-verteller en spreekt soms de lezer rechtstreeks aan. Hij filtert het oorspronkelijke verhaal tot een eigen versie die vaart en spanning heeft.

Deze hedendaagse versie van Pinokkio zal vele ogen en harten veroveren, van zowel jong als oud. Vandaar een gedegen aanrader!

 

Eric Vanthillo
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010