· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Is beter nog ver? (met CD)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Wally De Doncker

 Aantal blz.

 80

 Illustrator:

 Karolien Vanderstappen

 ISBN:

 9789020991406

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 10+

 Thema’s:

 kunst, zoektocht, beter, filosofie

 Prijs: €

 19,95

 

 

'Is beter nog ver?' is het tweede deel uit het drieluik 'Nooit voor altijd', een project van Kunstwerk(t) ism Koor & Stem.
Met dit totaalproject (boek, cd en workshops) willen de intitiatiefnemers aantonen dat hedendaagse kunst een rijke inspiratiebron kan zijn om kinderen zelf kunst te laten ontdekken en te maken.

In dit tweede deel liet Wally De Doncker zich inspireren door tien kunstwerken van  hedendaagse Belgische kunstenaars: Wim Delvoye, Koen Vanmechelen, Jan Fabre, Paul Van Hoeydonck, Lili Dujourie, Raphaël A. Opstaele, Roger Raveel, Hans Op De Beeck, Luc Tuymans en Leo Copers.
Hij weefde een verhaal rond hun kunstwerken dat je meeneemt op een filosofisch getinte tocht op zoek naar 'Beter': Vrouwtje is beroemd en rijk geworden van haar kunstwerken. Maar als het te druk wordt rond haar huis, vlucht zij weg, samen met haar hondje Fala. Haar zoektocht naar Ergens waar het misschien Beter is inspireert vele mensen die zij ontmoet en die met haar meegaan: de boer die op zoek is naar een boerin, de modiste die op zoek is naar 'plus mieux', de gerecycleerde Speesman die de wereld beter wil maken, de immer zingende Fredo en Viola uit de opera die op zoek zijn naar de ultieme liefde en de oude man met zijn karretje die de hemel wil vervoeren.
Het verhaal bevat tal van fraaie elementen, humor en filosofische bespiegelingen, maar de associaties op de kunstwerken zijn soms wat voorspelbaar en de lengte van het verhaal en de stapeling van ontmoetingen fnuiken de spanning.
Karolien Vanderstappen illustreerde dit alles met originele en kleurrijke prenten. Met een mix van technieken (collage, verf, inkt, potlood) associeert zij vrij op de elementen uit het verhaal en voegt zij er een flinke dosis speels absurdisme aan toe. Haar prenten flirten met de wetten van de logica en overstijgen de realiteit. Zij zijn niet in 1 oogblik te vatten en laten zich keer na keer ontdekken.
Het ganse verhaal kan je ook beluisteren op de bijgevoegde cd waarop expressieve stemmen van oa Warre Borgmans je meeslepen doorheen de gebeurtenissen. Vooral de West-Vlaamse Johan Heldenbergh is hilarisch. Het luisterverhaal wordt telkens onderbroken door liedjes waarvoor Jan Coeck de muziek componeerde.
Deze liedjes zijn echter vaak wat melig en de zangstemmen zijn niet altijd toonvast. Jammer. Zij onderbreken het verhaal en halen bij de beluistering de spanning eruit weg. Dubbel jammer.
Tot slot krijg je achteraan nog 10 doe-opdrachten, 1 bij elk kunstwerk. Deze maken de kunstbeleving van het jonge doelpubliek actief en stimuleren hun creativiteit.

Kortom, dit totaalproject is een hele boterham, waarin niet alles even geslaagd is. Maar als aanzet tot actieve kunstbeleving kan dit zeker tellen.

 

Eric Vanthillo
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010