· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Reckless

 Reeks:

 

 Auteur:

 Cornelia Funke

 Aantal blz.

 296

 Illustrator:

 (omslag) Simon Marsden

 ISBN:

 9789045111087

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Duits: Esther Ottens

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Reckless

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 andere wereld, broederliefde, avontuur,

 fantasy

 Prijs: €

 16,95

 

 

Jacob ontdekt in de studiekamer van zijn verdwenen vader een spiegel die hem naar een andere wereld brengt. Daar beleeft hij avonturen die hij zich daarvoor enkel kon dromen. Al is het absoluut geen veilige wereld, integendeel. Maar op een dag is zijn jongere broer Will hem gevolgd naar die betoverende wereld, met een rampzalig gevolg. Zijn broer zal langzaam verstenen. Jacob is vastbesloten de vloek ongedaan te maken. Maar daarmee brengt hij niet enkel zijn eigen leven in gevaar. En zal hij tijdig slagen?

De verhalen van deze auteur brengen de lezer telkens in een fantasievolle wereld waarin haar personages voor keuzes worden geplaatst die niet altijd positief evolueren. Na de prachtige trilogie over de Wereld van Inkt kent de lezer deze werelden als magisch, betoverend, aantrekkelijk maar evengoed gevaarlijk tot zelfs boosaardig. In ‘Reckless’ beschrijft de auteur een nog duisterdere wereld, waarin feeën, dwergen en mensen naast elkaar leven in een soort negentiende-eeuwse fabrieksmaatschappij, maar waarin ook boosaardige wezens op macht belust zijn. Jacob heeft een hele reputatie in deze Spiegelwereld, maar om zijn broer te redden zal hij alles in de waagschaal moeten gooien om hem te redden. Hij moet verbonden aangaan met wezens die erg kwaadaardig zijn en dit tegen een gewelddadige achtergrond van een oorlog die wordt uitgevochten tussen mensen en (meestal) ondergronds levende wezens.
Er worden veel sprookjeselementen in het verhaal verweven, want die zijn – zoals vele lezers wel weten – niet zo vrolijk of onschuldig als wordt beweerd.
Maar de auteur heeft een tegengewicht ingebouwd in dit donkere verhaal: de liefde. Niet enkel de broederliefde tussen Jacob en Will, maar ook de onvoorwaardelijke liefde van Vos voor Jacob en Wills grote liefde voor Clara.
De titel ‘Reckless’ spreekt in zijn Engelse vorm niet echt aan, maar vertaald als ‘roekeloos’ geeft het wel de sfeer van het verhaal weer.
Een duister verhaal dat de lezer in de ban houdt tot de laatste bladzijde.
Een aanrader!

 

Pol Van Damme
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010