· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Maximum Contrast

 Reeks:

 

 Auteur:

 Eva Linhart

 Aantal blz.

 160

 Illustrator:

 Kveta Pacovska

 ISBN:

 9789051161519

 Uitgever:

 Minedition

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Tweetalig: Duits - Engels

 Leeftijd:

 volwassenen

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunst, boekillustraties, boekontwerpen

 Prijs: €

 49,95

 

 

Dit uiterst fraai uitgegeven kunstboek is verschenen in 2008 naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling van het werk van Kveta Pacovska in het Museums für Angewandte Kunst in Frankfurt onder het curatorschap van Dr. Eva Linhart. Het is gedrukt in een beperkte oplage van 999 exemplaren en in het omslag vind je een door Pacovska gesigneerde en genummerde litho terug. Een collector's item dus!

Het geeft een divers overzicht van het werk van Pacovska. Maar meer nog: het toont haar ziel en haar drijfveren. Dit met een diepe bewondering voor de speelse manier waarop zij omgaat met kunst, boeken en kinderen.
Of zoals Friedrich Schiller het zegt: “de mens is maar volledig mens als hij speelt.”
Volgens Pacovska zelf zijn kinderboeken de eerste gallerijen die een mens bezoekt. Dit motto spat van al haar boeken af en vind je ook in dit kunstboek terug.
Hoed af voor deze grondige benadering en uitgave!

Pacovska is een bescheiden maar grote dame in de Moderne Kunsten. Haar technieken en artistieke vormen zijn erg verscheiden: schilderijen, grafiek, collages, uitsnijdingen, reliëfs, sculpturen, voorwerpen, performances, ... Niets is haar vreemd. Zij werkt zowel 2- als 3-dimensionaal.
Haar grote kleurvlakken imponeren en haar verscheidenheid getuigt van een grote klasse. Zij combineert architectuur en plastische kunsten met een verrassende speelsheid.
Boeken zijn bij haar geen toegepaste kunstvormen, maar kunstzinnige objecten die op zichzelf staan als papieren sculpturen die je liefst rechtop zet.

Het  boek opent met enkele inleidende duidingen en lofbetuigingen in 2 talen (Duits en Engels). Deze geven een goede kijk op de kunstenares, hoe zij werkt en wat haar bezielt.
Daarna verbaas je je over de vele werken van haar hand. Zij tonen je een grote persoonlijkheid. Je bladert erdoor, bladert terug, ziet verbanden, je wordt verrast, je ontdekt een terugkerende speelsheid, ...
Kortom: je hebt spijt dat je de tentoonstelling zelf niet gezien hebt en kijkt uit naar een mogelijke kans om deze werken in levende lijve te kunnen aanschouwen.
Maar voorlopig zal je het moeten stellen met deze catalogus of met de vele boeken van haar hand.
Een aanrader voor liefhebbers van kunst en boeken!

 

Eric Vanthillo
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010