· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Een kanarie in mijn hoofd

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ed Franck

 Aantal blz.

 100

 Illustrator:

 (omslag) Harmen van Straaten

 ISBN:

 9789059083820

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 10+

 Thema’s:

 vriendschap, bejaarden, rusthuis, generaties

 Prijs: €

 14,95

 

 

Wout gaat met zijn klas op bezoek in het rusthuis. Iedereen kiest een kamer voor een persoonlijke ontmoeting met een bewoner. Zo ontmoet hij Mo, een oude mopperkont.
Het eerste contact loopt stroef, maar Mo trekt hem aan als een magneet en daarom gaat hij in zijn eentje terug naar het rusthuis.
Er ontstaat een intense band tussen beide personen en tijdens zijn vele bezoeken leert Wout ook andere rusthuisbewoners kennen zoals Moedervlek, die voor hem een sjaal en een muts breit, de Sluiervrouw, de Professor, Karel de Dikke en de Pianomevrouw.
De relatie tussen de stille Wout en de krasse knorpot Mo evolueert naar een verrassende intimiteit waarbij taboes en geheimen niet gespaard worden. In hun relatie wisselen plezier en geluk zich af met verdriet en opstandigheid. Samen vechten zij 'een kleine oorlog' uit waarin beiden een plaats zoeken in hun wereld waar niet altijd begrip is voor persoonlijke wensen en emoties.

Ed Franck schrijft op een ontroerende manier over deze intergenerationele vriendschap waarin diepgang en humor elkaar afwisselen.
Dit is geen groots en spannend verhaal, maar een warm en intiem portret van 2 werelden die elkaar ontmoeten. Waarin loslaten en evolutie centraal staan.
De vaak groteske beschrijvingen van de bewoners doen soms clichématig aan, maar Franck diept hen voldoende uit zodat hun menselijke kant komt bovendrijven.
De moedige en verrassende invallen van zowel Wout als Mo tillen het verhaal op. Zoals het planten van de anemonen onder de bomen in het park, de geheime friet'expeditie', de kanarie zonder kooi, enz. ...
Sommige erg intieme passages grijpen je naar je keel. Zoals Wout die Mo wast onder de douche, Mo en Wout samen in bed, enz. ...

Kortom, een innemend verhaal waarvan je stil wordt.

 

Eric Vanthillo
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010