· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Dubbel gebruik

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bruno Comer

 Aantal blz.

 198

 Illustrator:

 (omslag) Bart Luijten

 ISBN:

 9789059083899

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 detective, illegale wapenhandel, avontuur

 Prijs: €

 16,50

 

 

Cedric’s vader wordt bij een werkbezoek aan Venezuela opgepakt door de politie van buurland Colombia op verdenking van wapensmokkel, samen met enkele andere collega’s. Bij Cedric, zijn zus en zijn moeder slaat het nieuws hen met verstomming. Het bedrijf van Cedric’s vader dat landbouwmachines fabriceert, steunt de getroffen families. De politie onderzoekt de zaak maar dat verloopt erg moeizaam. Een eigengereide politie-inspecteur heeft zo zijn eigen ideeën over het bedrijf en de medewerkers. Cedric leert de dochter van de directeur van het bedrijf kennen, Patricia, en samen gaan ze op onderzoek uit om de reputatie van hun vaders te zuiveren. Zo komen ze enkele onfrisse praktijken op het spoor, maar vinden ze ook bewijzen?

Dit detectiveverhaal heeft een goede verhaallijn maar die wordt in het verhaal helaas niet altijd even sterk uitgewerkt. Meer dan eens fronst de lezer zijn wenkbrauwen bij een aantal contacten tussen Cedric en Particia. Zo is de redelijk hooghartige en zich erg volwassen voordoende Patricia in groot contrast met de eenvoudige en eerder volkse Cedric. Zij heeft een aantal opmerkingen over de houding en kleding van Cedric en steekt haar misprijzen erover niet onder stoelen of banken. Cedric vindt haar dan ook eerder een schooljuf. Ook hun leeftijdsverschil is erg groot; een veertienjarig knulletje bij een negentienjarige bloedmooie meid die erg gesteld is op haar ‘betere’ afkomst. De gesprekken tussen beiden zijn soms stroef en gekunsteld en komen niet erg vlot over. Nochtans zullen beiden elkaar gedurende de hele afwikkeling van het mysterie erg vaak ontmoeten, al zitten ook daar enkele hiaten.
Er wordt in dit verhaal ook enorm veel gepraat en gedacht door de verschillende personages; van actie is er maar weinig sprake. En enkele van die acties komen dan ook nog niet helemaal geloofwaardig over.
Een goede plot maar met een mindere uitwerking. Goed als een tussendoortje, maar geen hoogvlieger.


Pol Van Damme
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010