· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Joppe de boekenworm

 Reeks:

 

 Auteur:

 Katharina Smeyers

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 An Smeyers

 ISBN:

 9789059083837

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Middeleeuwen, handschrift, miniaturen

 Prijs: €

 19,95

 

 

Joppe, de boekenworm, vertelt het verhaal van een middeleeuws boek. Of liever gezegd, hij laat zijn familieleden die door de eeuwen heen in het boek hebben gewoond hun verhaal doen over belangrijke momenten die het boek heeft meegemaakt. Tussendoor krijgt de lezer ook heel wat weetjes over het boek of uitleg over bepaalde termen of personen die tijdens het ontstaan van het boek aan bod komen. Het laatste deel verhaalt de restauratie van het boek.

Dit is enerzijds een boek met korte verhalen en anderzijds een informatief boek over de geschiedenis van een middeleeuws boek. Beide zijn door elkaar geweven tot een boeiend geheel, waarin de lezer een heel duidelijk beeld krijgt over het ontstaan en de verdere geschiedenis van het middeleeuwse boek. Het boek dat nader wordt bekeken is de bijbel van Anjou, een prachtig versierde middeleeuws geschreven bijbel.
Door de verhaaltjes van de boekenwormen verneemt de lezer op een speelse, luchtige manier wie de opdrachtgever was, hoe het boek ontstaan is, voor wie het bedoeld was, wat er verder mee gebeurde en hoe het uiteindelijk werd gerestaureerd.
Net die mix van verhaal en informatie maakt dat de jonge lezer geboeid blijft en na het lezen van dit boek zeker een veel betere kijk heeft op middeleeuwse geschriften. Ook de moderne restauratiemethodes geven geheimen prijs over het boek die met oudere methodes nog nooit achterhaald werden.
De lezer zal deze inzichten ook kunnen gebruiken bij het bekijken van andere middeleeuwse geschriften die hem/haar onder ogen komen.
Een bijzonder boeiend boekje dat heel wat informatie over een middeleeuws boekwerk op een ludieke manier onder de aandacht brengt.
Beslist de moeite waard!

 

Pol Van Damme
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:14 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010