· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Hoe maak ik een vriend?

 Reeks:

 

 Auteur:

 Evelien De Vlieger

 Aantal blz.

 78

 Illustrator:

 Wendy Panders

 ISBN:

 9789020991819

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 vriendschap, lijstjes, bang

 Prijs: €

 15,95

 

 

Felix gaat op kamp, maar hij is erg ongerust. Hij kent er niemand en het enige dat zijn moeder als goede raad kan geven is ‘je maakt wel een vriend’. Maar hoe maak je een vriend? Felix heeft nog 6 dagen om een plan te maken. Daarvoor begint hij lijstjes te bedenken. Wat is een vriend niet? Wat moet hij kunnen? Hoe moet hij eruit zien? Door die vele lijstjes weet hij het helemaal niet meer en vertrekt zonder plan op kamp. Als zijn ouders hem na een week oppikken, blijkt hij vanaf de eerste dag een vriend gevonden te hebben. En alles kwam vanzelf…

Door de vele lijstjes van Felix leer je hem heel goed kennen. Wanneer hij zijn vijanden opsomt, ontdek je zijn angsten. Wanneer hij de kleren van een vriend opsomt, zie je wat hij allemaal graag wil doen. Daardoor krijg je een mooi beeld van Felix en gun je hem die vriend op kamp, die vriend die er al van het eerste moment opduikt. De stijl van het verhaal is vlot en grappig, wat versterkt wordt door de fantasievolle illustraties die bij de lijstjes horen. Het is prachtig om te zien welke onderdelen die vriend moet hebben, van een verlichte geest, een aaihand, een uitrekbare arm tot een ijzersterke band. Felix had een goede band met zijn overleden opa, en ook met zijn moeder, ook al heeft ze niet altijd tijd voor hem. Ook dat lees je tussen de dagelijkse beslommeringen van Felix.
Dit is een vrolijk en boeiend verhaal over een doodgewone jongen met doodgewone gevoelens, maar op een originele en zeer aantrekkelijke manier verteld. Een aanrader!

 

Mik Ghys
november 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:14 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010