· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het geheim van de gouden azen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rafael Ábalos

 Aantal blz.

 235

 Illustrator:

 (omslag) Wil Immink

 ISBN:

 9789026150876

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Spaans: Johan Rijskamp

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Poliedrum

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 strips, fantasy, zoektocht, andere wereld

 Prijs: €

 15,95

 

 

Melissa, Nathan en Timothy zijn gek op strips en richten in de stripwinkel van Timothy’s vader ‘Het Gilde van de Stripwinkel’ op. Op een dag wordt hun favoriete stripauteur Savage vermoord teruggevonden. Savage had een digitale fantasiewereld geschapen. Het Kwaad uit die virtuele wereld heeft echter de oversteek naar de ‘echte’ wereld gemaakt. Van de Raad van Meesters – waarvan Savage ook lid was – krijgt Het Gilde de opdracht het Kwaad uit te schakelen. Maar daarvoor moeten ze een gevaarlijk parcours volgen. Het kan hen zelfs het leven kosten.

Het verhaal speelt zich af in Edinburgh. De auteur schetst een uiterst somber beeld van de stad en het kasteel. Buiten de jongeren van het Gilde en de vier leden van de Raad lijken er geen andere mensen in de stad te wonen. Alles draait rond deze personages. De enige met een ouder is Timothy. Die heeft de stripwinkel en daar ontmoeten de leden van het Gilde elkaar. De opdracht die de jongeren krijgen, leidt hen naar een fantasywereld met vreemde, gevaarlijke en agressieve wezens.
Toch blijft het verhaal steken op de acties van de fantasywezens, die het op het viertal hebben gemunt. En op de botsende karakters van de jongeren die regelmatig in discussie gaan over een uit te voeren opdracht of zich door jaloezie gedreven willen  verweren tegen een andere. Die botsende karakters komen niet helemaal overtuigend over want als lezer weet je soms niet meer wie er nu op wie en wanneer jaloers is. Het komt wel eens tot een uitbarsting, maar ze verzoenen zich evenveel keren met elkaar. De auteur heeft het ook nodig gevonden een vierde personage van buitenaf aan Het Gilde toe te voegen. Al lijkt dat niet een bepalende reden te hebben voor het verhaal. Wat ook erg vreemd overkomt is de Raad van Meesters. Zij lijken de jongeren in een ‘spel’ te sturen waarvan zij eigenlijk de touwtjes in handen hebben.  Want eigenaardig genoeg komen de leden van de Raad ook voor in die virtuele wereld. Het lijkt wat op een computergame waarbij de jongeren op het einde van het boek het eerste level hebben gehaald en nu op het punt staan het volgende level te mogen betreden.
Het slot suggereert in ieder geval dat er een vervolg komt, want het mysterie dat in het begin van het verhaal gesteld is, is ver van opgelost.
Een fantasyverhaal dat wel kan boeien om het verhaal, maar waar de lezer op het einde met een aantal vragen en onduidelijkheden achterblijft.

 

Pol Van Damme
oktober 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:14 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010