· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Tram Bxl – kijk-en zoekboek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marjolein Pottie

 Aantal blz.

 30 (karton)

 Illustrator:

 Marjolein Pottie

 ISBN:

 9789020989120

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Brussel, tram, grootstad, drukte, leven

 Prijs: €

 16,95

 

 

Pottie maakte een kleurrijk en bontgevuld prentenboek over de grootstad en zijn mensen. Met de tram als centraal gegeven toont zij 'het stadsleven zoals het is' in al zijn aspecten.
Doorheen de vele prenten, die elkaar netjes halte na halte opvolgen, zie je herkenbare beelden en gebouwen van Brussel. Daarnaast ontwikkelen zich vele kleine verhaaltjes die je zelf ontdekt en volgt.
De vele culturen, jong en oud, dieren en mensen, grote en kleine problemen, ... het komt allemaal aan bod. Wervelend en met veel plezier.
Er valt op elke prent heel wat te zien. Pottie zet sporen uit, legt verbanden en toont ontwikkelingen die iedereen op zijn eigen tempo makkelijk zelf kan ontdekken, aanwijzen en navertellen. Dit allemaal in haar herkenbare tekenstijl: fris, kleurrijk, licht naïef en met veel fantasie.
Realiteit en fantasie gaan hand in hand. Het geheel is erg herkenbaar en zet aan tot scherpe observatie van je eigen omgeving.
De zoekvraagjes vooraan in het boek zijn een handige opstart voor de volwassen 'lees'-begeleider. Zij prikkelen en stimuleren en zetten je aan tot een intense interactie kind–begeleider. Goed voor vele uren samen'lezen' dus!
Achteraan wordt de anonimiteit van de grootstad opgeheven: iedereen krijgt een naam. En nu terug op zoek naar wie waar is en wat doet.
Het grote formaat en de dikke, stevige pagina's met afgeronde hoeken maken dit ontdekboek geschikt voor grijpgrage kleuterhanden. Het kan tegen een stootje. En dat is maar goed, want dit boek zal niet lang onaangeroerd blijven liggen...

 

Eric Vanthillo
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010