· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het Maya mysterie

 Reeks:

 

 Auteur:

 James Rollins

 Aantal blz.

 381

 Illustrator:

 (omslag) Wil Immink Design

 ISBN:

 9789026127571

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Hanneke Majoor

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Jake Ransom and the Skull King’s Shadow

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 avontuur, tijdreizen, oude culturen, magie

 Prijs: €

 17,50

 

 

De ouders van Jake en Kady zijn spoorloos verdwenen tijdens een archeologische expeditie in de jungle van Mexico. Jaren later ontvangen Jake en Kady plots een mysterieuze envelop met enkele vreemde spullen en ook een uitnodiging voor een grote Maya-tentoonstelling. Als zij de tentoonstelling openen, gebeurt er iets uiterst mysterieus en reizen de jongeren door de tijd naar een totaal andere, erg bedreigende wereld. Hoe geraken ze hier ooit uit?

In dit verhaal wordt de lezer al dadelijk op een verkeerd been gezet. Na een spannend eerste hoofdstuk dat de lezer nieuwsgierig maakt, gaat het verhaal een  totaal andere richting uit. Het bevat wel enkele elementen uit de Maya-periode maar speelt zich verder af in een totaal andere wereld die eerder ‘parallel’ met de hedendaagse verloopt. De plek waar Jake en Kady terechtkomen is een samenraapsel van volkeren uit allerhande culturen die in een beschermde zone wonen. Maar ze worden bedreigd door een ‘afvallige’ magiër die de macht over deze wereld wil overnemen.
Er wacht Jake en Kady dan ook een driedubbele opdracht in die wereld. Eerst zorgen dat ze zelf veilig zijn en aanvaard worden, dan de dreiging die er heerst het hoofd bieden en dan komt daar nog de zoektocht bij naar hun verdwenen ouders. In die parallelle wereld  vinden ze namelijk elementen die erop wijzen dat hun ouders daar ook geweest zijn.
Die zoektocht wordt echter pas in een volgend deel verder gezet.
Het is dan ook eerder een luchtig avonturenverhaal met enkele spectaculaire acties en veel magische gebeurtenissen waarbij het Maya mysterie maar heel zijdelings aanwezig is. Wie een Maya-avontuur zocht, komt bedrogen uit. Wie enkel ontspannend en avontuurlijk leesplezier zocht, komt zeker aan zijn trekken.

 

Pol Van Damme
oktober 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 oktober, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010