· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ridders

 Reeks:

 Aanvallen!

 Auteur:

 Luc Descamps

 Aantal blz.

 165

 Illustrator:

 José da Cruz

 ISBN:

 9789022324714

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 ridders, schildknaap, middeleeuwen

 Prijs: €

 14,95

 

 

Jolan is schildknaap bij ridder Morningdew, een rondtrekkende ridder zonder kasteel die zijn riddertaak ernstig neemt en mensen in nood ter hulp schiet. Daardoor beleeft Jolan heel wat avonturen. Tijdens een toernooi is zijn ridder nogal voortvarend en moet Jolan hem ter hulp schieten. En de volgende ochtend is het alweer vroeg dag.

In deze reeks wisselen een verhaal en informatieve teksten elkaar af. Zo krijgt de lezer niet enkel informatie over het ridderschap, maar worden die elementen rechtstreeks in het verhaal gebruikt.
De informatieve teksten staan in een grijze kader (als van een perkament) en zijn soms langer dan één bladzijde. Maar deze informatieve teksten staan telkens op de linkerbladzijde zodat de lezer moet doorbladeren om de informatie verder te lezen en daarna moet terugbladeren om het verhaal verder te lezen. Helaas levert dit een nogal verwarrend geheel op.
Daarnaast zijn in het verhaal een aantal woorden en soms hele zinnen vet gedrukt zonder dat dit een reden blijkt te hebben (of het moest een geheime reden zijn die moeilijk te ontdekken valt).
Het verhaal is ook geschreven in het kader van de informatie – de ridder in het verhaal zal dus alles doen wat een ridder kan doen of tegenkomen  – en dat levert een eerder karikaturaal verhaal op dat maar weinig geloofwaardig of spannend overkomt. Het is allemaal erg luchtig en zelfs humoristisch bedoeld, alhoewel het leven in die periode toch niet altijd ‘rozengeur en maneschijn’ was.
De zwart-wit illustraties komen houterig en stijf over en Jolan zelf lijkt eerder een stripfiguur.
De informatieve stukjes zijn in een eenvoudige taal geschreven en afgestemd op de beoogde doelgroep. Een overzicht van de personages leidt het verhaal in en een korte verklarende woordenlijst sluit het boekje af.
Aan de hand van de omslag en de flaptekst had de lezer meer verwacht van dit boekje in klein formaat (19cm x 16cm).

 

Pol Van Damme
oktober 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 oktober, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010