· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Gladiatoren

 Reeks:

 Aanvallen!

 Auteur:

 Luc Descamps

 Aantal blz.

 175

 Illustrator:

 José da Cruz

 ISBN:

 9789022323854

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 gladiatoren, Romeinen, Galliërs

 Prijs: €

 14,95

 

 

De Gallische Certix en zijn vader Vartax worden als gevangenen naar de slavenmarkt in Rome gevoerd. Vartax wordt verkocht aan een gladiatorenschool en de 12-jarige Certix krijgt er ook ‘kost en inwoning’. Hij leert er Luca kennen, een Romeinse jongen die overal de weg kent en verzot is op gladiatorengevechten. Certix en Luca worden vrienden. Maar dan moet Vartax vechten in de arena, een gevecht op leven en dood! Wat gebeurt er met Certix als hij gedood wordt? Het wordt een zenuwslopende tijd voor Certix.

In deze reeks wisselen een verhaal en informatieve teksten elkaar af. Zo krijgt de lezer niet enkel informatie over gladiatoren en het leven in Rome, maar worden die elementen rechtstreeks in het verhaal gebruikt. De informatieve teksten staan in een grijze kader (als van een perkament) en zijn soms langer dan één bladzijde.
Maar deze informatieve teksten staan telkens op de linkerbladzijde zodat de lezer moet doorbladeren om de informatie verder te lezen en daarna moet terugbladeren om het verhaal verder te lezen. Helaas levert dit een nogal verwarrend geheel op.
Daarnaast zijn in het verhaal een aantal woorden en soms hele zinnen vet gedrukt zonder dat dit een reden blijkt te hebben (of het moest een geheime reden zijn die moeilijk te ontdekken valt).
Het verhaal is ook geschreven in het kader van de informatie – de gladiatoren krijgen dan ook alles voorgeschoteld wat er in de informatie wordt aangebracht – en dat levert niet echt een spannend verhaal op.
Door Luca die zomaar met Certix kan optrekken, krijgt de lezer ook een beeld van de Romeinse levenswijze.
De zwart-wit illustraties komen houterig en stijf over.
De informatieve stukjes zijn in een eenvoudige taal geschreven en afgestemd op de beoogde doelgroep. Een overzicht van de personages leidt het verhaal in en een korte verklarende woordenlijst sluit het boekje af.
Aan de hand van de omslag en de flaptekst had de lezer meer verwacht van dit boekje in klein formaat (19cm x 16cm).

 

Pol Van Damme
oktober 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 oktober, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010