· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Droomtijd

 Reeks:

 

 Auteur:

 Caroline Delannoy

 Aantal blz.

 104

 Illustrator:

 (omslag) Bart Luijten

 ISBN:

 9789059083424

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 verdwijning, zoektocht, familie, vriendschap

 Prijs: €

 14,95

 

 

Op een hete zomerdag verdwijnt Deedee’s moeder zonder een spoor achter te laten. En het is niet de eerste verdwijning in het dorp. De politie start een onderzoek, maar dat gaat Deedee veel te traag. Samen met haar vrienden Linette en Alexander gaat ze in de moerassen op zoek naar haar moeder. Maar de politie werkt tegen en op haar vader kan ze niet rekenen. Deedee heeft vreemde dromen waarin haar moeder voorkomt. Zijn het aanwijzingen?

Dit is een wat vreemd verhaal in een vreemde omgeving. Er verdwijnen mensen uit een dorp ergens aan een uitgestrekt moerasgebied. Deedee en haar vrienden kunnen daar vrij ongestoord in rondvaren en lijken zowat de enigen te zijn die dat doen. Ook in het dorp lijken er weinig mensen zich erg druk te maken over de verdwijningen. De vader van Deedee is zelfs heel apathisch; hij heeft er zich bij neergelegd dat zijn vrouw hem verlaten heeft en doet geen verdere moeite om te weten waar zijn vrouw naartoe zou zijn. Ook bij de andere families waar iemand verdwenen is, lijkt men er gelaten onder te blijven. De politie doet onderzoek, maar dat lijkt niet veel op te brengen. Dit komt allemaal vreemd over bij de lezer. Deedee en haar vrienden lijken de enige ‘normale’ personages in het verhaal; zij gaan op onderzoek uit om Deedee’s moeder terug te vinden.
Het verhaal baadt in een dromerige, zweverige sfeer en net zoals Deedee en haar vrienden krijgt de lezer moeilijk vat op het verhaal.
De dromen van Deedee doen denken aan de voorspellende dromen van de Aboriginals maar spelen geen cruciale rol in het verhaal.
De ontknoping is al even vreemd als de rest van het verhaal. De lezer blijft wat verweesd achter na de laatste bladzijde.
Een bijzonder eigenaardig verhaal; voor lezers met voldoende leeservaring die van doorzetten weten.

 

Pol Van Damme
september 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 oktober, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010