· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Crocodile tears

 Reeks:

 Alex Rider

 Auteur:

 Anthony Horowitz

 Aantal blz.

 309

 Illustrator:

 (omslag) Maarten Deckers

 ISBN:

 9789044813012

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Frieda Dalemans

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Crocodile Tears

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 spionage, misdaad, avontuur

 Prijs: €

 19,95

 

 

Alex gaat oudjaar vieren in een kasteel in Schotland bij Desmond McCain, een man die aan het hoofd staat van een internationale liefdadigheidsorganisatie. Het feestje loopt echter anders dan gepland en Alex komt al meteen in de problemen. Alex krijgt een tijdje later een levensgevaarlijke missie en daarbij kruisen de wegen van Alex en Desmond McCain elkaar weer. Het gaat van kwaad naar erger. Dan wordt Alex ontvoerd…

Dit is al het achtste verhaal met de jonge Alex die zijn leven in de waagschaal gooit om de mensheid te behoeden voor groot onheil. En dat is in dit verhaal niet anders. Het is telkens weer een variatie op een eenvoudig thema: een onverlaat wil nóg meer macht, nóg meer geld of wat dan ook.
Zijn drijfredenen worden telkens gecamoufleerd door een gewaardeerde vereniging waarin geld een belangrijke rol speelt. Alex weet elke keer die ballon te doorprikken en de ware aard van zijn tegenstrever te ontmaskeren. Dit gaat echter niet zomaar. Alex moet telkens zijn leven op het spel zetten om dit te bereiken.
De kunst van meesterverteller Horowitz bestaat erin om deze variatie telkens in een bruisende waterval van spannende actie te verpakken, die de lezer moeiteloos meevoert naar zeer uiteenlopende en ongelofelijke locaties waar de meest spectaculaire dingen gebeuren. De locaties en acties zijn zo beeldend geschreven dat de lezer als het ware een film in zijn hoofd ziet afspelen.
En hoewel de lezer eigenlijk wel weet dat het Alex zeer waarschijnlijk zal lukken, blijft hij aan het verhaal gekluisterd; niet in staat om het weg te leggen. Hij/zij moét en zal het in één keer uitlezen.
Verhalen van Horowitz zijn een drug voor de lezer. Ze zijn verslavend en de lezer wil telkens meer en meer en meer …
Ook nu weer een sterke aanrader.

 

Pol Van Damme
september 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010