· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ahatani en het geheim van het oudste
 verhaal

 Reeks:

 

 Auteur:

 Katrien Van Hecke

 Aantal blz.

 192

 Illustrator:

 (omslag) Corbis – Studio Lannoo

 ISBN:

 9789020988178

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 oudheid, complot, verhaal

 Prijs: €

 13,95

 

 

Ahatani is een tempelslaaf in Mesopotamië, meer dan 4000 jaar geleden. Ongewild hoort hij een gesprek van een geheime bijeenkomst waarin een complot wordt gesmeed tegen de hogepriesteres. Ahatani blijft de bijeenkomsten van de groep stiekem volgen. Tijdens elke bijeenkomst vertelt iemand een deel van een oeroud verhaal als voorbereiding op wat te gebeuren staat. Als Ahatani’s vriendin ook in gevaar komt, gaat hij tot actie over.

Dit verhaal speelt in het hele verre verleden van wat nu Irak is. Het verhaal begint en eindigt ook in het heden. Maar dat is enkel om het oude verhaal in te bedden. Het verhaal speelt zich af rond de tempels en hun priesteressen, dienaren en slaven. Het personage van Ahatani is eerder dubbel. Enerzijds is hij een onbetekenende slaaf die in dienst is van een priester, maar anderzijds zet hij zijn veiligheid op het spel om achter de redenen van het complot te komen. Dat complot wordt op een wel erg merkwaardige manier voorbereid. De samenzweerders komen bijeen om te luisteren naar een oud mythisch verhaal dat hen de weg zal tonen naar de uitvoering van hun plannen. Dit komt vrij ongeloofwaardig over bij de lezer.
Ook Ahatani zelf weet niet wat het doel is van het verhaal, toch blijft hij naar de bijeenkomsten komen.
Het lijkt erop dat de auteur enkele personages uit het oude Mesopotamië in het daglicht wilde brengen en daarrond een verhaal heeft geweven.
Achteraan wordt ook nog eens één en ander verklaard.
Een verhaal voor liefhebbers van oude verhalen.

 

Pol Van Damme
september 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010