· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Roodkapje was een toffe meid (+CD)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marjet Huiberts + Benaissa Linger (rap)

 Aantal blz.

 51

 Illustrator:

 Wendy Panders

 ISBN:

 9789025746841

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 sprookjes, rap, fantasie

 Prijs: €

 17,95

 

 

Zeven bekende sprookjes werden door de mangel gehaald en op rijm gezet om alzo te kunnen dienen als rap-teksten.
Roodkapje, Sneeuwwitje, Hans en Grietje, Doornroosje, De wolf en de zeven geitjes, Repelsteeltje en Assepoester, hun verhalen werden gereduceerd tot ritmische, scandeerbare spreekzinnen, waarbij rijm en ritme belangrijker zijn dan symboliek en spanning.
Hierbij werd niet alleen aan de oorspronkelijke tekst gesleuteld, maar de makers veranderden ook niet onbelangrijke details aan de vele sprookjes. Zo is in Roodkapje de jager een dappere Turk die later met haar trouwt (met de wolf als bruidsmeisje), Sneeuwwitje trouwt niet met de prins omdat hij teveel smakt en blijft heel haar leven aan de zeven dwergen plakken. De prins die Doornroosje wil redden moet het afleggen tegenover een andere klant die met een helikopter op het dak was geland. Anemoon, de dochter van de molenaar, baart niet alleen een kind, maar koopt ook een computer waarop zij de naam van Repelsteeltje leest. Assepoester trouwt uiteindelijk niet met de prins omdat zij niet op mannen valt en vertrekt met de fee naar een villa in Spanje.
Deze wijzigingen zijn weinig subtiel. Zij creëren een groteske humor die haaks staat op fijnzinnigheid en goede smaak.
De teksten boeten in aan kracht omdat het ritme primeert op de inhoud. En het noodzakelijke rijmen doet vaak geforceerd aan.
De gekunstelde illustraties zijn al even weinig subtiel als de tekst zelf en missen ook de typische magie die je bij sprookjes verwacht.
Aan de linkerkant staat telkens een paginagrote prent en rechts vind je de tekst, doorspekt met kleine tekeningen als een soort rebus.

Bij het boek hoort een CD, waarop je de zeven sprookjes in rap-versie kan horen, begeleid door ritmische muziek. De muziek is echter te eenvoudig om te blijven boeien en het aldoor rappen zonder variatie leidt tot eentonigheid.
Je kan het ook zelf proberen met de karaokeversie op diezelfde CD.

Kortom, een origineel initiatief dat echter in zijn uitwerking heel wat mist om te leiden tot een boeiend en verrassend resultaat. Jammer!

 

Eric Vanthillo
juli 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 augustus, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010