· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De ridders van de ronde keukentafel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mark Tijsmans

 Aantal blz.

 444

 Illustrator:

 (omslag) Dominique Mertens

 ISBN:

 9789022324974

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 Koning Arthur, ridders, humor

 Prijs: €

 18,95

 

 

Koning Uther trekt ten strijde, daarom moeten alle kinderen van de edelen die mee vertrekken, op het kasteel Camelot verzameld worden. Daar zullen ze, samen met Merlijn, wachten op de achterhoede van het leger, die op hen zal passen. Maar de achterhoede laat lang op zich wachten. Zo lang dat er niets anders op zit dan zelf het werk in het kasteel te regelen. De adellijke kinderen proberen iets te verzinnen, maar uiteindelijk is het de jonge Arthur die de meeste zinnige ideeën naar voor brengt. Ook het kiezen van een leider is moeilijk. Gelukkig is er het koningszwaard Excalibur nog. Wie het zwaard uit de mesthoop kan trekken, wordt leider. Wie zal er slagen in die belangrijke opdracht?

Als je ook maar een beetje afweet over Koning Arthur en zijn ridders van de ronde tafel, is dit een fantasievol en hilarisch verhaal. Maar ook als je nog niemand van deze personages kent is het een supergrappig boek. Arthur, Gwynevere, Lancelot, zelfs Tristan en Isolde, ze krijgen allemaal hun plaats in dit avontuur. Merlijn is de plaatselijke nar, die soms wijs uit de hoek komt. Arthur zorgt voor de rede, Gwynevere en Lancelot voor het amoureuze deel, Tristan en Isolde voor de uitbundige liefde. Alle kinderen vertonen het karakter van hun volwassen personage, maar in een karikaturale versie. Daardoor wordt de humor in het verhaal zo versterkt, hoewel het er in het heetst van de strijd best wel spannend aan toe gaat. De vlotte stijl en flitsende dialogen zorgen voor puur leesplezier.
Voor wie de Ridders van de Ronde Tafel nog niet kent is dit een aangename kennismaking, voor de anderen een zeer komische hernieuwde kennismaking. Maar in ieder geval is het voor iedereen een absolute aanrader!

 

Mik Ghys
juli 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 augustus, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010