· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mierenkolonie

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jenny Valentine

 Aantal blz.

 207

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789048804436

 Uitgever:

 Moon

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Jenny de Jonge

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 The Ant colony

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 geheimen, jongeren, vluchten, zelfstandigheid

 Prijs: €

 15,95

 

 

De zestienjarige Sam vlucht weg van huis zonder sporen na te laten en ruilt zijn rustige dorp aan de voet van de berg in voor het drukke Londen. Hij vindt snel een baantje als rekkenvuller in een nachtwinkel en huurt een kamer in een groot huis.
Hij streeft eenzaamheid en isolatie na, en hoopt zo het verleden achter zich te laten.
Maar daar steken de andere bewoners van het huis (ongewild of niet) een stokje voor. De oude, bemoeizuchtige Isabel is zowat de spilfiguur van het huis. Daarnaast is er Cherry en haar tienjarige dochter Bo. Cherry vlucht in drugs en drank en kan amper voor haar dochter zorgen. Maar Bo slaat er zich goed doorheen. Zij is gewend haar leven zelfstandig te beredderen. Haar ongeremde spontaniteit doorbreekt het schild van Sam. Haar positie doorbreekt de oude patronen, brengt mensen uit hun routine en herschikt relaties.
De uiteindelijke (verrassende) finale doet oude geheimen openbarsten.

Valentine schreef reeds verschillende fascinerende tienerromans, zoals o.a. 'Gebroken soep'. Met 'Mierenkolonie' bewijst ze weer eens haar compositorische kracht om een helder en overweldigend verhaal op te bouwen in een gestaag ritme. Zij vertelt tussen de lijnen door, doet geheimen sluimeren en werkt naar een climax toe die je met verstomming slaat.
Haar personages zijn mensen van vlees en bloed die ze met veel nuances neerzet.
Tussendoor verweeft zij hier en daar het leven van mieren (waaraan zij ook de titel ontleent). Aanleiding hiervan is het boek dat Sam ooit kreeg van zijn vriend Max en dat hij met zich meeneemt naar Londen. Deze goedgekozen metafoor onderbouwt het leven van de kleine gemeenschap waarin Sam verzeild raakt. Zij krioelen als mieren door elkaars leven en kruipen door de kieren van elkaars bestaan.

Een heldere, vlot leesbare roman voor jongeren die je beetje bij beetje bij je strot grijpt en daarna nog lang nazindert. Vandaar een terechte aanrader!

 

Eric Vanthillo                                                                                               
juli 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:31 juli, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010